Projekt obnove antičnega pristanišča z mogočnim rimskim templjem bo predvidoma stal 25 milijonov evrov. Foto: EPA
Projekt obnove antičnega pristanišča z mogočnim rimskim templjem bo predvidoma stal 25 milijonov evrov. Foto: EPA
false
Na tablici iz morske školjke je viden judovski svečnik hanuka menora. Foto: EPA
false
Rimsko gledališče, kjer prirejajo koncerte. Foto: EPA
false
V okviru projekta bodo obnovili tudi antično mošejo. Foto: EPA

Najdbe v Cezareji, ki leži na sredozemski obali kakšnih 50 kilometrov severno od Tel Aviva, so rezultat enega največjih in najpomembnejših restavratorskih projektov ohranjanja kulturne dediščine v Izraelu, so poudarili pri izraelskem uradu za antično kulturno dediščino. Arheologi so se tako lotili 25 milijonov evrov vrednega projekta obnove nekoč mogočnega rimskega templja s pristaniščem, kar bi po načrtih lahko potrojilo obisk turistov v mestu, je poročal Reuters.

Izraelsko obmorsko mesto že zdaj pritegne okoli milijon turistov letno, ki se lahko sprehodijo med rimskimi razvalinami. S projektom obnove templja in okolice pa si želijo mesto spremeniti v za Jeruzalemom drugo glavno arheološko zanimivost.

Prvo fazo projekta, gre za obnovo obokov na tempeljski platformi, bi lahko končali že do konca leta. "Izkušnja obiskovalcev bo povsem drugačna, saj bodo lahko začutili pristno vzdušje in razumeli vsebino stavbe," je dejal arheolog Doron Ben-Ami.

Tempelj segal visoko v nebo
Cezarejo je ustanovil pred več kot dva tisoč leti od Rimljanov nastavljeni kralj Herod Veliki (37 pr. n. š.–4 n. š.), ki je takrat vladal Judeji. V današnjih dneh so rimske ruševine popularna turistična zanimivost, v ostankih antičnega rimskega gledališča pa celo prirejajo koncerte.

Arheolog Peter Gendelman je poudaril dejstvo, da so omenjena ohranitvena dela verjetno najbolj zapleten in zanimiv projekt, pri katerem je sodeloval v svoji 30-letni karieri. "Nekatere najdbe so povsem spremenile naše razumevanje antične dinamike tega področja," je dodal.

Tempelj so ladje na poti v Sveto deželo lahko opazile od zelo daleč, saj je segal nad pristaniščem visoko v nebo, po ocenah nekaterih zgodovinarjev je bil visok kot atenska akropola.

Bizantinska, muslimanska in križarska oblast
Podpredsednik fundacije Rothschild Caesarea Guy Swersky je izpostavil, da je bila Cezareja veliko in pomembno mesto vse od rimskih časov pa do obdobja križarskih vojn. "Gre za daleč najpomembnejše mesto na tem delu Bližnjega vzhoda," je dejal. Območje templja vsebuje tudi ostaline poznejših obdobij zgodovine od bizantinske, muslimanske do obdobja križarske oblasti in je v središču pozornosti arheoloških izkopavanj že desetletja.

V okviru projekta bodo obnovili tudi bližnjo antično sinagogo, mošejo in akvadukt. Izraelski raziskovalci so še posebej navdušeni nad majhno tablico, narejeno iz morske školjke, na kateri je judovski svečnik hanuka menora, kar priča o antični judovski prisotnosti na tem področju. Tablico so datirali v četrto oz. peto stoletje našega štetja.