Tisti sijajni občutek, ko knjigo, ki ste jo hoteli prebrati, dobite po sijajni ceni - no, nekateri pisatelji zdaj opozarjajo, da z nakupom ravnate neetično. Foto: Reuters
Tisti sijajni občutek, ko knjigo, ki ste jo hoteli prebrati, dobite po sijajni ceni - no, nekateri pisatelji zdaj opozarjajo, da z nakupom ravnate neetično. Foto: Reuters
Philip Pullman
Pullmanova trilogija Njegova temna tvar je že od prve knjige Severni sij leta 1995 velika knjižna uspešnica, za katero je Pullman prejel tudi številne nagrade. Kot navaja Guardian, so prodali več kot 17,5 milijona izvodov in jo prevedli v 40 jezikov, prenesli pa so jo tudi na filmska platna. Za letošnji oktober je napovedan izid prve knjige naslednje trilogije, ki ima nekatere skupne junake s prejšnjo. Foto: Reuters

Še več kot dva meseca nas ločita od izida novega romana v priljubljeni seriji Njegova temna tvar; še preden je Philip Pullman roman sploh dokončal, se ta vzpenja na lestvici najbolje prodajanih v prednaročilu, trgovci pa v posebnih akcijah prvotno ceno že zdaj nižajo včasih tudi na polovico. Slavni avtor je zdaj javno spregovoril o tem, da poceni knjige "razvrednotijo" izkušnjo branja in pozval k ukinitvi "škodljive" doktrine "tržnega fundamentalizma", če hočemo, da literarna dejavnost sploh preživi.


Philip Pullman je med drugim predsednik britanskega Društva pisateljev, ki je začelo kampanjo s pozivom, naj založniki nehajo avtorjem odrekati zaslužek z nižanjem cen za prodajo knjig v veleblagovnicah in knjižnih klubih.

"Ni mi všeč, kadar vidim, da se moje knjige prodajajo poceni," je Pullman brez okolišenja izjavil za The Guardian. "Rad pa bi verjel, da govorim v imenu vseh pisateljev, ki so se znašli v tej pasti. Zelo lahko je priti do sklepa, da so bralci na boljšem, če imajo priložnost za nakup poceni knjig. A če je cena nerealistično nizka, samo škoduje avtorjevemu ugledu (njegovi znamki, kot zdaj temu rečemo) in zbuja vtis, da so knjige cenena roba, branje pa izkušnja, ki ni veliko vredna."

Pisatelj predlaga, naj vlada nadzoruje vpeljavo drugačnega sistema, v katerega bi bilo treba vključiti predstavnike vseh vej knjigotrškega posla. "Najti moramo rešitev, ki bo poštena za vse. Trenutno je zniževanje cen na spletu, v veleblagovnicah in knjigarniških verigah absurdno krivično. Klasičen primer je bil zadnji roman o Harryju Potterju - če je kdaj obstajala knjiga, ki bi jo lahko vsem prodali za polno ceno, je bila to ta. Pa so vsi tako zniževali cene, da se je najbrž izgubilo ogromno denarja."

"V ekosistemu knjige bi morali vsi - od pisatelja in vključno z založnikom, distributerjem, knjigarno, knjižnicami in naposled bralci - imeti korist od zdrave trgovine. Narod bi imel od tega tudi druge koristi, ki kratkoročno morda niso vidne, bi pa bile zelo očitne dolgoročno. Če pustimo, da naša knjižna kultura izumira, je to znak, da nam v resnici ni mar." Krivde za trenutne razmere Pullman sicer ne išče pri nobenem posameznem členu verige knjižne prodaje, ampak izvorno zlo vidi v "tržnem fundamentalizmu, češ da je prosti trg najboljši med vsemi mogočimi situacijami".