Utrinek s popoldanskega dogajajnja na Prešernovem trgu. Foto: BoBo
Utrinek s popoldanskega dogajajnja na Prešernovem trgu. Foto: BoBo
Ameriške oblasti zahtevajo Snowdnovo izročitev, ker je razkril, da ZDA vohunijo za svojimi državljani in zahodnimi zaveznicami. Julija lani mu je Rusija podelila enoletni začasni azil, letos pa so mu še za tri leta podaljšali dovoljenje za prebivanje. Foto: EPA

"Pozivamo posameznike, institucije, šole in medije, ki so občutljivi za vprašanja svobode in državljanskih pravic, da sodelujejo pri svetovnem branju besedil na temo prisluškovanja v podporo Edwardu Snowdnu," so zapisali pri Mednarodnem literarnem festivalu Berlin, ki je bil pobudnik svetovnega branja. Tega so v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev organizirali v sklopu festivala Sanje.

Svojo udeležbo na protestnem branju je napovedalo več kot 200 mednarodno uveljavljenih avtorjev, med njimi bo v Ljubljani tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer.

V okviru protestnega branja so med drugim izvedli električni pesniško-glasbeni performans Srečko Kosovel: manifest Mehanikom!, Teater Curriculum Vitae z Gimnazije Šentvid pa je pripravil gledališko predstavo po literarni predlogi Srečka Kosovela #Pravica.