Razstava Beyond Everydayness (Za vsakdanom) išče skupni imenovalec med seboj zelo različnimi si gledališkimi hišami. Foto: SSG Trst
Razstava Beyond Everydayness (Za vsakdanom) išče skupni imenovalec med seboj zelo različnimi si gledališkimi hišami. Foto: SSG Trst
Beyond Everydayness
Slovensko gledališko arhitekturo predstavlja na razstavi v Budimpešti deset gledaliških hiš. Foto: SSG Trst
Beyond Everydayness (Za vsakdanom), ki
Postavitev se novembra ustavlja tudi v Ljubljani, kjer bo na ogled v Arhitekturnem muzeju. Foto: theatre-architecture.eu

Postavitev z naslovom Beyond Everydayness (Za vsakdanom), ki bo v gledališkem muzeju v Budimpešti na ogled do 2. maja, išče odgovore na vprašanja o povezavi arhitekture z določenim okoljem in obdobjem, o pojmu narodnega gledališča v 21. stoletju, o spremembah v konceptu estetike gledaliških zgradb v zadnjih treh stoletjih.
Razstavo, ki je je del projekta Kultura 2000, je podprlo češko Ministrstvo za kulturo, med organizatorji pa je tudi Slovenski gledališki muzej iz Ljubljane. Kurator je češki arhitekt Igor Kovačevič, ki si je pri postavljanju razstave za cilj zastavil prikazati srednjo Evropo kot stičišče značilnih in podobnih umetniških struj, izkušenj, ki so pustile sledi v arhitekturi druge polovice 20. stoletja.
Arhitektura kot materializacija zgodovine in izkušenj
Kovačevič prepoznava v tem multietničnem prostoru kot najjasnejše vplive slovanske kulture, ki sledijo političnim spremembam. Arhitektura je namreč ' materializacija zgodovine in izkušenj, pojasnjuje'. Postavitev skuša najti skupni imenovalec med seboj precej različnimi si gledališkimi hišami.
Predstavljena so narodna in arhitektonsko ter zgodovinsko relevantna gledališča v Avstriji (Theater an der Wien, Burgtheater in Staatsoper na Dunaju in zgradbe salzburškega festivala), na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji. Slovensko gledališko arhitekturo ponazarjajo SNG Opera in balet in SNG Drama v Ljubljani, Cankarjev dom, SNG Maribor, SNG Nova Gorica, Tartinijevo gledališče v Piranu, Mestno gledališče Ptuj in Rudniško gledališče v Idriji iz druge polovice 18. stoletja. Slovensko stalno gledališče v Trstu pa je edino na italijanskem območju, ki je vključeno v projekt.
Razstavo čaka dolga pot
Po predstavitvi v madžarski prestolnici, kjer pripravljajo tudi predavanja arhitektov, zgodovinarjev, režiserjev, pisateljev, scenografov in urbanistov, se seli maja v prostore Državne tehnične knjižnice v Prago, julija na Kraljevski grad v Varšavi, septembra v Bratislavo, od 18. novembra do 9. januarja pa bo na ogled v ljubljanskem Arhitekturnem muzeju.