Park vojaške zgodovine Pivka na nacionalni ravni pomembno prispeva k ohranjanju vojaškozgodovinske in vojaškotehnične dediščine ter h krepitvi domovinske zavesti, poleg tega dopolnjuje turistično ponudbo v notranjsko-kraški regiji. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Park vojaške zgodovine Pivka na nacionalni ravni pomembno prispeva k ohranjanju vojaškozgodovinske in vojaškotehnične dediščine ter h krepitvi domovinske zavesti, poleg tega dopolnjuje turistično ponudbo v notranjsko-kraški regiji. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Obiskovalci si poleg stalnih in gostujočih razstav lahko ogledajo še gostujočo razstavo 20 let Risov, razstavo ob 20-letnici specialnih sil SV. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Festivalski petek je potekal v znamenju dogodka Vestirnga, ki so ga v Parku vojaške zgodovine skupaj z Upravo za obrambo Postojna v okviru seznanitve vojaških obveznikov pripravili že tretje leto zapored.

Živa dediščina: vestirnga, vizita ali štelunga
Vestirnga, vizita ali štelunga predstavljajo različna poimenovanja za nabor, ki se je v nekaterih slovenskih pokrajinah dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi mladih vojaških nabornikov iz posameznih vasi. Tradicija je bila sicer z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo skušajo v Parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino.

Dan odprtih vrat
Dogajanje se danes nadaljuje z dnevom odprtih vrat v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici Slovenske vojske (SV) bo obilica dogodkov tudi v Parku vojaške zgodovine. Pohodniki se bodo lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, potekalo bo postavljanje večine zgodovinskih taborov, organizirani so tudi ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka in ogledi Depojev državnih muzejev v objektu D.

V nedeljo se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi tabore različnih zgodovinskih obdobij in si ogledali vožnje oklepne tehnike, v okviru katerih se bodo na terenu predstavljali vozni del muzejske zbirke Parka in vozila Slovenske vojske.

Helikopterska eskadrilja
Osrednji dogodek bo ob 15. uri z dinamično akcijo pripadnikov enote za specialno delovanje SV, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. V dinamičnem prikazu se bo predstavila tudi helikopterska eskadrilja SV. Za bogato spremljevalno dogajanje bodo poskrbeli še nastop uprizoritvenih skupin in gasilcev starodobnikov PGD Podhom, vodeni ogledi skozi zbirke Parka in depoje državnih muzejev, otroške delavnice ter sejem militarij in domačih izdelkov.

Obiskovalci si poleg stalnih in gostujočih razstav lahko ogledajo še gostujočo razstavo 20 let Risov, razstavo ob 20-letnici specialnih sil SV.

Sedem odstotkov več obiskovalcev
Muzejske zbirke in razstave v Parku si je sicer letos do prvih dni septembra ogledalo že več kot 33.000 obiskovalcev, kar pomeni več kot 7-odstotno povečanje števila obiskovalcev; podoben trend rasti se glede na trenutne najave nakazuje tudi za preostali del leta. Poleg domačih gostov raste tudi število tujih obiskovalcev. Teh je letos že skoraj tretjina, med njimi pa je opazno veliko predvsem gostov iz Češke, Slovaške in Poljske.

Vedno večjemu zanimanju botrujejo tudi zanimive in dragocene nove muzejske pridobitve. Ena takšnih je simulator letenja z letalom MiG-21 - v pilotiranju nadzvočnega letala se je v poletni sezoni preizkusilo že okrog 1500 obiskovalcev.