Prva nagrada: Gianluca Santoni - Berlin, vladna četrt. Foto: DZT
Prva nagrada: Gianluca Santoni - Berlin, vladna četrt. Foto: DZT
Druga nagrada: Eduardo Grund - Brandenburška vrata.
Druga nagrada: Eduardo Grund - Brandenburška vrata. Foto: DZT
Tretja nagrada: Irisz Lukacs - Brandenburška vrata ponoči.
Tretja nagrada: Irisz Lukacs - Brandenburška vrata ponoči. Foto: DZT

Fotografije, ki so na ogled v prostorih MGLC-ja, so delo fotografov različnih narodnosti, ki so skozi objektiv ujeli svoje poglede na Nemčijo. Fotografi so se ustavili pri zgodovinskih in kulturnih ikonah Nemčije, zlasti njene prestolnice, poleg zgodovinskega pomena mesta, ki ga ob tej obletnici postavljajo v ospredje, pa začutimo na njih tudi bolj ponotranjeno doživljanje utrinkov turistične dežele.

Fotografska dela so nastala v sklopu mednarodnega fotografskega natečaja, ki ga prireja Nemška nacionalna turistična organizacija (DZT). "Rezultati fotografskega natečaja iz mednarodnega zornega kota dokumentirajo izredni turistični razvoj novih zveznih dežel Nemčije na kulturni ravni," je pojasnila predsednica upravnega odbora DZT-ja Petra Hedorfer.

Vladna četrt in Brandenburška vrata
Med fotografi je žirijo najbolj prepričal Gianluci Santoni iz Italije, ki je fotografiral barve zahajajočega sonca v berlinski vladni četrti, drugo mesto je zasedla fotografija Eduarda Grunda iz Španije, ki so ga nagovorila Brandenburška vrata, podoben izsek iz Berlina pa je izbrala tudi dobitnica tretje nagrade Irisz Lukacs iz Madžarske.

Razstavo, na katerih lahko poleg fotografij nagrajencev spremljamo tudi podobe drugih sodelujočih fotografov, so najprej predstavili v Hamburgu, nato pa se je zbirka slik Trenutek v Nemčiji podala na turnejo. V 20 deželah bodo fotografije v okviru individualno osnovanih razstav za počitniško deželo Nemčijo promovirale 20 let padca zidu. V Ljubljani pa se ustavlja prav ob dnevu, ko se spominjamo padca Berlinskega zidu.
Fotografsko razstavo Trenutek v Nemčiji, ki jo spremlja tudi fraza Dobrodošli v deželi brez meja, bo v Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru na ogled do 23. novembra.
Ob besedilu si oglejte nagrajene fotografije, spodaj pa nekaj utrinkov drugih sodelujočih avtorjev.