Film Avatar, glede katerega kritiki še vedno ne vedo povsem natančno, ali naj ga hvalijo ali naj ga imenujejo za uničevalca prave filmske igre, je postal najboljši film v kategoriji drame, režiser James Cameron pa je prejel zlati globus za najboljšega režiserja. Foto: Reuters
Film Avatar, glede katerega kritiki še vedno ne vedo povsem natančno, ali naj ga hvalijo ali naj ga imenujejo za uničevalca prave filmske igre, je postal najboljši film v kategoriji drame, režiser James Cameron pa je prejel zlati globus za najboljšega režiserja. Foto: Reuters
Podelitev zlatih globusov
Podelitev zlatih globusov je vodil britanski komik Ricky Gervais. Foto: EPA
Meryl Streep
Meryl Streep je postala že skoraj 'institucija'. Tokrat je v roke prijela že svoj šesti zlati globus, nominacij pa njena biografija navaja še mnogo več. Foto: Reuters
Christoph Waltz
Christoph Waltz je s prvo hollywoodsko vlogo pri petdesetih letih vstopil med igralsko elito sveta. Foto: Reuters
Zlati globusi podeljeni

Meryl Streep dejansko je institucija zlatih globusov, saj je bila vse od leta 1979, ko si je nominacijo prislužila z vlogo v kultnem Lovcu na jelene, za zlati globus nominirana praktično skoraj vsako leto, zmagala pa je šestkrat. Tudi letos, in sicer z vlogo v komediji Julie & Julia. Njen partner na odru oziroma dobitnik nagrade za najboljšega igralca v komediji ali muzikalu pa je postal novi Sherlock Holmes Robert Downey Jr., ki je skupaj z režiserjem Guyem Ritchiejem na novo definiral vlogo slavnega detektiva in ga naredil precej bolj dostopnega in človeškega, kot smo ga poznali na primer v inkarnacijah po videzu zelo aristokratsko vzvišenih Jeremyja Bretta ali Christopherja Leeja.
Avatar ali prihodnost je v 3D-ju
Sicer pa je bil največ pozornosti večera deležen film, o katerem kritiki in cineasti verjetno še dolgo ne bodo dosegli konsenza, ali naj ga razumemo kot odličen film, ki napoveduje novo obdobje filmske umetnosti, ali pa je le še ena potrditev tega, da Hollywood brez uporabe najnovejše tehnologije vedno manj pomeni v svetovni filmski produkciji. Govorimo seveda o Avatarju, ki so ga tuji filmski novinarji in kritiki v Hollywoodu imenovali za najboljšo dramo in katerega režiser James Cameron je postal najboljši režiser. Cameron je ob odru tudi dejal: "Prihodnost je v 3D-tehnologiji. Avatar lahko s svojim uspehom - posebej s svojim uspehom pri kritikih - doseže predvsem to, da bodo tudi drugi filmarji 'smeli' razmišljati o 3D-tehnologiji."
V kategoriji komedije ali muzikala je sicer zmagal veliko bolj tipičen film. Komentatorji so namreč hitro po podelitvi zlatega globusa nemško-ameriški komediji The Hangover (Prekrokana noč) zapisali, da se s podelitvijo nagrade filmu, ki je bil predvsem velik ljubljenec občinstva, začenjajo spreminjati smernice zadnjih let, ko so glavne nagrade pobirale bolj umetniške produkcije, pri čemer so kot zgled navajali predvsem Revnega milijonarja režiserja Dannyja Boyla.

Zares zadetek v polno s prvo vlogo v Hollywoodu
Kot najboljša glavna igralca v drami sta se na podij prebila Sandra Bullock (The Blind Side) in Jeff Bridges (Crazy Heart), velik aplavz pa je požel avstrijski igralec, za katerega do lanskega leta marsikdo sploh ni vedel. Gre seveda za Christopha Waltza, ki je svojo prvo hollywoodsko vlogo dobil pri petdesetih in jo z odlično interpretacijo vloge polkovnika hansa Lande v nacistično-judovski groteski Neslavne barabe tudi dobro unovčil. Po nagradi za najboljšega igralca na festivalu v Cannesu je zdaj prejel še zlati globus za igralca v stranski vlogi. Zlati globus za stransko igralko pa je dobila Mo'nique, in sicer za vlogo v filmu Precious: Po romanu Push pisateljice Sapphire.
Povzetek podelitve zlatih globusov moramo dopolniti še vsaj z imenom režiserja, ki letos doživlja nov preporod. To je Michael Haneke, čigar film Beli trak je postal najboljši tujejezični film. Med nagrajenci pa je še ena produkcija, zoper katero kritiki niso imeli nič pripomniti. To je Disneyjev animirani film V višave, fantazijska avantura, v kateri lahko uživajo mladi in starejši gledalci.
Pogled na televizijo
Zlate globuse sicer podeljujejo tudi za televizijsko produkcijo. Najboljša televizijska drama je serija o oglaševalski agenciji na začetku šestdesetih Mad Men, najboljša ogralca v televizijski drami sta Michael C. Hall (Dexter) in Julianna Marguiles (The Good Wife), med komedijami in muzikali je zmagala produkcija Glee!, med igralci v tej kategoriji pa Toni Collette (United States of Tara) in Alec Baldwin (30 Rock).

Zlati globusi podeljeni