Foto: JAK
Foto: JAK

Z rahljanjem ukrepov, povezanih s preprečevanjem okužb s covid-19, so svoja vrata znova odprle tudi knjigarne, so na Javni agenciji za knjigo RS (JAK) v sodelovanju s številnimi knjigotržci in knjigarji pripravili nacionalno kampanjo Vrnitev napisanih, ki pozdravlja in podpira ponovno odprtje slovenskih knjigarn.

V okviru kampanje tako na MMC-ju predstavljamo knjige slovenskih založb, ki so izšle v času epidemije in po katere se lahko odpravite v znova odprte knjigarne.

Vabljeni k seznanjenju s prvo deseterico svežih izdaj domačih založb!


Sorodna novica Nenavadna senca na nebu, skrivnostni zemljevid in pustolovščina se lahko začne

Mladinska knjiga
Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ (ilustrirala Tanja Komadina)
Nekega večera Črt na nebu zagleda skrivnostno senco. Zdi se mu, da vidi zmaja. O nenavadnem doživetju bi rad povedal prijatelju Vidu, a kaj, ko sploh ni priložnosti, saj mu tudi Vid želi sporočiti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih novih prijateljev, Kaja in Izi, se je namreč znašel skrivnostni zemljevid. Otroci se skupaj lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine …

Društvo za teoretsko psihoanalizo
Immanuel Kant: Kritika čistega uma (prevedel Zdravko Kobe)
Kritika čistega uma je eno ključnih, najpomembnejših in prelomnih del v vsej zgodovini filozofije. V odgovor na skepticizem, ki je resno zamajal temelje filozofije in možnosti objektivnega oziroma racionalnega mišljenja sploh, je Kant zasnoval svoj veliki filozofski projekt, "transcendentalni obrat", ki ni inavguriral le edinstvene sekvence, znane kot "nemška klasična filozofija", temveč v večini določil vso moderno (in postmoderno) filozofsko razpravo.

 Kakšen je vsakdan povprečnega
Kakšen je vsakdan povprečnega "Slovenceljna" Toneta? Foto: Založba Miš

Miš založba
Janja Vidmar: Naš Tone ne tone
Naš Tone ne tone je humoren prikaz vsakdana povprečnega "Slovenceljna" Toneta, ki se mu v življenju ne zgodi nič omembe vrednega – proizvodno delo in pivce (več enot) po službi. Zaradi zdravstvenih težav se mora po navodilih mladega zdravnika odpovedati ocvirkom, pohanemu in drugi pravi hrani ter pisati dnevnik zdravstvenega stanja. Tone vanj vključi pametovanje o vseh in vsem, zlasti o družbenem in političnem dogajanju, in stresa sodbe kot najvišji arbiter, pri tem pa ne opazi lastne majhnosti in je večkrat deležen posmeha okolice.

Založba Primus
Gary Keller: Ena stvar (prevedla Nina Drašler)
Kaj je ena stvar, ki jo lahko naredite, tako da bo ob njej vse drugo lažje ali nepotrebno? Gary Keller v tej knjigi, ki se je zavihtela na prvo mesto lestvice časopisa Wall Street Journal, ugotavlja, da za vsakim uspešnim človekom stoji njegova ena stvar. Ne glede na to, kaj je vaše merilo uspeha, vas od vaših ciljev ločuje le sposobnost odvračanja motenj in osredotočanja na vašo eno stvar. V tej svetovni uspešnici boste odkrili praktična orodja, kako to storite.

Knjiga Orientalske novele je nastajala skoraj štiri desetletja. Foto: Založba Iskanja
Knjiga Orientalske novele je nastajala skoraj štiri desetletja. Foto: Založba Iskanja

Založba Litera
F. H. Naji: Zadnji gozd
Moški z nejasnimi pooblastili varuje južno mejo pred begunci. Pri poslu ni sentimentalen, ko pa se spajdaši z vardo, ki skrbi za gensko in kulturno čistost, se zdi, da bi morda lahko prestopil na pravo stran. Toda ali lahko zgolj simpatiziranje z begunci reši njihova življenja? Ali ni, dokler ostajamo pasivni podporniki uničevalskega sistema, vsa naša skrb (samo)prevara?

Založba Iskanja
Marguerite Yourcenar: Orientalske novele (prevedla Nadja Jarc)
Orientalske novele je Marguerite Yourcenar predelovala skoraj 40 let, v njih pa dogajanja podaja lirično, a se hkrati ne pusti zavesti tragičnosti svojih junakov. Zgodbe so krute, toda pisateljica nam prepušča sodbe in razsodbe in v nas vzbuja vprašanja o dobrem in zlem, sočutju in sreči.

Založba ZRC
Andrej Pleterski: Kdo smo
Poenostavljeno lahko rečemo, da se je moderni slovenski narod začel kot kulturni projekt Žige Zoisa. Osnovna os je knjižna slovenščina kot eden od slovanskih jezikov. Knjiga opisuje, od kod so govorci slovanskega jezika v naš prostor prišli, kje in kdaj so nastali Slovani. Skozi zgodovino dolgih dob nato opazuje razmerje med govorci jezika, politično oblastjo ter še zlasti Cerkvijo kot institucijo z univerzalno ideologijo, ki kot taka nikakor ne spodbuja lokalnih identitet.

Pridružite se trem alpinističnim odpravam pod visoke himalajske gore. Foto: Založba Chiara
Pridružite se trem alpinističnim odpravam pod visoke himalajske gore. Foto: Založba Chiara

Književno društvo Hiša poezije
Andreї Makine: Otočje drugačnega življenja (prevedla Nadja Dobnik)
Otočje drugačnega življenja poleg Francoskega testamenta velja za eno temeljnih del Andreїa Makina. Roman se dogaja v Sibiriji in skozi napeto zgodbo lova za pobeglim kaznjencem pred bralca niza vprašanja o odnosih, vrednotah in ujetosti v večne igre tekmovalnosti, napuha in sovraštva.

Založba Chiara
Nataša Pergar: Govorica najvišjih gora
Avtorica nas skozi svoja doživetja, izkušnje in videnja popelje na tri alpinistične odprave pod visoke himalajske gore – Nanga Parbat 2003, Jannu 2004 in Nanga Parbat 2005.

Slovenska matica
Ivan Cankar: Tujci
Cankarjev roman Tujci je v določenem delu avtobiografski, saj v osrednji zgodbi umetnika Pavleta Slivarja hitro prepoznamo Cankarjevo usodo na Dunaju. V domačem okolju kipar Slivar nima priložnosti, da bi se ukvarjal z umetnostjo in se preživljal, zato odide na Dunaj, kjer ga kljub ljubezni in poroki še vedno spremlja občutek odtujenosti, kar ga vodi v osamitev in naposled v samomor.

Kazalka z ilustracijo Izarja Lunačka. Foto: JAK
Kazalka z ilustracijo Izarja Lunačka. Foto: JAK