Eno najuglednejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, ki nosi ime po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjeno ustvarjalcem do 50. leta starosti. Letošnje nagrajence so razglasili na včerajšnji slovesnosti v galeriji Turner Contemporary v obmorskem mestu Margate na jugovzhodu Anglije.

Tai Shani, Oscar Murillo, Helen Cammock in Abu Hamdan na podelitvi nagrade. Foto: EPA
Nagrada je poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju (1775–1851). Tukaj je na avtoportretu, ki ga je ustvaril okoli leta 1799. Foto: Tate

Četverica, ki se pred nominacijo ni nikoli srečala, je ustanovila kolektiv, da bi pokazali solidarnost v času svetovne politične krize. Umetniki si bodo tako razdelili 40.000 funtov nagrade, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Urednik revije British Vogue Edward Enninful, ki je nagrado razglasil, je odločitev označil za neverjetno.

Kolektivna izjava v imenu skupnosti, množine in solidarnosti
Umetniki so žirantom sami pojasnili razloge, zakaj so se odločili ustanoviti kolektiv. "V tem času politične krize v Veliki Britaniji in večjem delu svetu, ko obstaja že toliko stvari, ki delijo in izolirajo ljudi in skupnosti, se čutimo močno motivirane, da nagrado uporabimo za kolektivno izjavo v imenu skupnosti, množine in solidarnosti – tako v umetnosti kot v družbi," so zapisali. Hamdan pa je glede tega dejal: "Vsak se ukvarja s posebnimi vprašanji, a to ne pomeni, da te stvari vidimo ločeno od drugih. Način tekmovanja bi dejansko odvrnil od sporočil drugih."

Umetnine, ki jih podpisujejo Hamdan, Cammockova, Shanijeva in Murillo, si je od septembra, ko so jih razstavili v galeriji Margate, ogledalo že več kot 60.000 ljudi. Po oceni direktorice galerije Turner Contemporary Victorie Pomery gre za "fantastične razstave".

Oscar Murillo: Collective Conscience. Foto: EPA

Sicer pa je bil favorit za nagrado leta 1986 rojeni Oscar Murillo, čigar dela izhajajo iz njegovih izkušenj odraščanja v Kolumbiji, preden se je pri 11 letih preselil v London. Umetnik združuje korenine Latinske Amerike z zahodno umetnostjo. Ustvarja skulpture, modele in živo poslikana platna za multimedijske instalacije. Po razglasitvi je dejal: "Imamo močne individualne glasove, a nagrada se je nekako morala izteči na ta način."

Delo, ki ga podpisuje Lawrence Abu Hamdan. Foto: EPA

Leta 1985 rojeni Lawrence Abu Hamdan, ki trenutno deluje v Bejrutu, pri svojem delu raziskuje in poskuša analizirati zvoke in njihov prispevek k identiteti. Za razstavo je med drugim predložil akustične spomine nekdanjih sojetnikov v sirskem zaporu, kjer so jih pridržali ter jim zavezali oči.

Helen Cammock: The Long Note. Foto: EPA

Leta 1970 rojena Helen Cammock, ki deluje v Londonu, je multimedijska umetnica. Ukvarja se s filmom, fotografijo in besedilom ter zgodovino uporablja za proučevanje struktur moči. Njen film The Long Note preiskuje različne vloge in vključenost žensk v gibanje za državljanske pravice v Severni Irski leta 1968. Kot je povedala, je ideja, da bi oblikovali kolektiv, "dobesedno vzniknila, ko so se prvič srečali".

Tai Shani: DC Semiramis. Foto: EPA

V Londonu leta 1976 rojena Tai Shani pa je svojo prijavo označila za "razširjeno psihedelično" priredbo dela Knjiga o mestu dam Christine de Pizan. Njeno delo, ki je nastajalo skoraj pet let, vsebuje 12 namišljenih likov na filmu in instalacijah v živo, s katerimi raziskuje feminizem in strukture moči.

Turnerjevo nagrado je lani dobila videoumetnica Charlotte Prodger, prihodnje leto pa jo bodo podelili v galeriji Tate Britain, še poroča AFP.