Celotna podelitev letošnjih oskarjev je minila brez pretiranih zapletov in trenutkov, ki bi se jih ob letu osorej še kdo spominjal. Foto: Reuters
Celotna podelitev letošnjih oskarjev je minila brez pretiranih zapletov in trenutkov, ki bi se jih ob letu osorej še kdo spominjal. Foto: Reuters
Alejandro G. Iñárritu
Alejandro G. Iñárritu je v govoru pozval k pravicam in enakopravnemu statusu za mehiške priseljence v ZDA. Foto: Reuters
Julianne Moore
Julianne Moore - kariero je začela v žajfnici As the World Turns, danes pa je dobitnica oskarja. Foto: Reuters

Borile smo se za enake pravice za vse druge. Zdaj je naš čas, da enkrat za vselej dosežemo enake plače. In enake pravice za vse ženske v ZDA.

Patricia Arquette
Patricia Arquette
Patricia Arquette je v govoru pozvala k enakosti plač za oba spola. Foto: Reuters

Ego, ta mali kreten, obožuje konkurenco ... Če nekdo zmaga, mora nekdo drug izgubiti. Paradoks pa je v tem, da resnične umetnosti ne moremo primerjati, etiketirati in premagati. Naše delo bo, kot vedno, presojal čas.

Alejandro González Iñárritu
Vse štiri igralske oskarje so odnesli točno tisti igralci, ki so jim stavnice in kritiki to napovedovali. Foto: Reuters
Graham Moore  - najboljši prirejeni scenarij (Igra imitacije)
Graham Moore, ki je dobil oskarja za najboljši prirejeni scenarij (Igra imitacije), je kipec posvetil vsem "čudakom", ki se počutijo izločene iz družbe. Foto: Reuters

V nekem članku sem prebrala, da ti oskar za pet let podaljša življenje. Če je to res, bi se rada zahvalila Akademiji, saj je moj mož mlajši od mene.

Julianne Moore
JK Simmons
JK Simmons je po svojega oskarja prišel brez krokodiljih solz ali lažne šokiranosti. Foto: Reuters
Eddie Redmayne
Približno polovico svojega govora je Redmayne še obdržal hladno kri, potem pa so se iz njega izvili vriskajoči kriki. Foto: Reuters

Ko sem imel 16 let, sem se skušal ubiti, ker sem se počutil čudnega, kot da ne spadam nikamor. Ta nagrada je za mulce, ki se počutijo čudne, izobčence. Niste izobčenci. In ko boste vi stali na tem odru in dobili nagrado, predajte to sporočilo naprej.

Graham Moore (oskar za scenarij Igre imitacije)
Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris je ponovil veliki met Michaela Keatona iz Birdmana in na oder zataval v spodnjicah. Foto: Reuters
Namesto tradicionalnega uvodnega monologa voditelja smo letos dobili - pevsko točko. Foto: Reuters
John Travolta in Idina Menzel
John Travolta je prišel pokazat, da se lahko pošali na svoj račun - lani je nerazumljivo izmaličil ime Idine Menzel - pa je vse skupaj zaradi čudaškega dotikanja njenega obraza izpadlo precej srhljivo. Foto: Reuters
Pawel Pawlikowski - oskar za najboljši tujejezični film (Ida)
Poljski film Ida je bil nominiran za najboljšo fotografijo, zato je veljalo, da ima največ možnosti tudi za tujejezičnega oskarja. In napovedi so se uresničile. Foto: Reuters
Maryl Streep
Zapustili so nas ... Najresnejši trenutek večera je pripadel Meryl Streep. Foto: Reuters
Lady Gaga
Lady Gaga v dramatično interpretiranem venčku iz Moje pesmi, moje sanje. Foto: Reuters

Razkritja Edwarda Snowdna niso osvetlila samo grožnje naši zasebnosti, ampak demokraciji na splošno. Kadar se najpomembnejše odločitve, ki zadevajo vse nas, sprejemajo skrivaj, izgubimo možnost, nadzirati oblast.

Laura Poitras
Laura Poitras  - oskar za najboljši dokumentarni celovečerec (Citizenfour)
Laura Poitras - oskar za najboljši dokumentarni celovečerec (Citizenfour). Foto: Reuters
Ian Hunter, Paul Franklin, Scott Fischer, in Andrew Lockley - posebni vizualni učinki (Medzvedje)
"Tolažilni" oskar za Medzvezdje: velikopotezni spektakel je bil nagrajen za vizualne učinke. Foto: Reuters
Ekipa Ostrostrelca se je na koncu morala zadovoljiti z enim samim oskarjem, in sicer za najboljšo montažo zvoka. Foto: Reuters
Na oskarjih zmagoslavje Inarritujevega Birdmana

Grenko-sladka parabola o odcvetelem filmskem zvezdniku (Michael Keaton), ki si skuša umetniško integriteto povrniti z režijo broadwajske predstave, je na koncu domov odnesla štiri oskarje - prav toliko kot melanholična zgodovinska pustolovščina Grand Budapest hotel (le da je film Wesa Andersona zmagal v tehničnih kategorijah). Morda je to malo manjše presenečenje, če se spomnimo, da Akademija rada nagrajuje filme, ki se tako ali drugače poklonijo zabavni industriji (Umetnik, Misija Argo).

Nagrade za vse
Zdi se, da je bil moto nedeljskega večera v Hollywoodu "za vsakega nekaj": vsak od osmih nominirancev za najboljši film je dobil kakšno nagrado - a vseeno bo obveljalo, da je poraženec večera prav dolgo časa favorizirani film Fantovska leta, film, ki ga je Richard Linklater z isto igralsko ekipo snemal dolgih 12 let. Na koncu so dobili enega samega oskarja. Tretji najuspešnejši je bil s tremi oskarji glasbeni triler Ritem norosti, režijski prvenec Damiena Chazella.


"
Dva Mehičana zapored ... To je že sumljivo,"
se je v prvem trenutku zmagoslavja s Pennom strinjal tudi sam Alejandro González Iñárritu, režiser na čelu ekipe najboljšega filma, Birdmana. "Mogoče bo Akademija naslednje leto spremenila pravila za priseljence." (Lani je bil namreč za režijo Gravitacije nagrajen Alfonso Cuaron.) Nagrado je Mehičan tako posvetil vsem svojim rojakom z upanjem "bodo vsi nadaljni mehiški priseljenci v ZDA obravnavani z enakim dostojanstvom, kot so ga imeli njihovi predhodniki, ki so pomagali graditi ta veliki narod imigrantov".

Tudi v bitki med favoritoma za najboljšega režiserja je na koncu pred Linklaterjem in Fantovskimi leti povedel Iñárritu. "Danes nosim originalne Keatonove 'gate' iz filma," je z vso resnostjo razložil že ob svojem prvem prihodu na oder. "Tiščijo in smrdijo, ampak so delovale." Malo resneje pa še: "Ego, ta mali kreten, obožuje konkurenco ... Če nekdo zmaga, mora nekdo drug izgubiti. Paradoks pa je v tem, da resnične umetnosti ne moremo primerjati, etiketirati in premagati. Naše delo bo, kot vedno, presojal čas."

Oskarjeva varuška Redmayne
Najboljši igralec je po zaslugi neverjetne transformacije v pešajoče telo Stephena Hawkinga v filmu Teorija vsega postal Eddie Radmayne. "Popolnoma se zavedam, da imam veliko, veliko srečo. Ta oskar pripada vsem, ki se borijo z ALS-om, pripada eni izjemni družini. Jaz bom njegov varuh in obljubim, da ga bom dobro varoval in ubogal vsako njegovo muho." Je pa s tem Redmayne seveda Michaela Keatona oropal zmagoslavja, ki bi zrcalil vzpon njegovega lika v Birdmanu.

"Alright ..." S svojim "refrenom" iz lanskega leta je oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo prišel podelit Matthew McCounaghey. Po peti nominaciji je nagrado končno dobila Julianne Moore, in sicer za vlogo univerzitetne profesorice, ki se mora pri petdesetih spopasti z Alzheimerjevo boleznijo. "V nekem članku sem prebrala, da ti oskar za pet let podaljša življenje. Če je to res, bi se rada zahvalila Akademiji, saj je moj mož mlajši od mene." Seveda se je poklonila tudi osrednji temi filma Še vedno Alice: "Toliko ljudi z Alzheimerjevo boleznijo se počuti izoliranih in marginaliziranih, lepota filmov pa je prav v tem, da se zaradi njih počutimo videne. Bolniki z Alzheimerjevo si zaslužijo, da jih vidimo, kajti le tako bomo lahko našli zdravilo." Spomnila se je tudi na režiserja filma Richarda Glatzerja in Washa Westmorelanda, ki se slavja zaradi Glatzerjeve bolezni - diagnosticirali so mu bolezen gibalnih nevronov - nista mogla udeležiti.

Oskarjevsko sporočilo svetu: Telefoniraj mami!
Kot narekuje tradicija, je prvo nagrado večera, za najboljšega igralca v stranski vlogi, podelila lanska nagrajenka v tej kategoriji, Lupita Nyong'o. Za presenečenja tukaj ni bilo prostora: po vseh pričakovanjih je kipec za svojo vlogo sadističnega učitelja glasbe v neodvisnem filmu Ritem norosti dobil J. K. Simmons. V kratkem, a prisrčnem govoru se je oskarjevec brez lažne šokiranosti zahvalil svoji "nadvse potrpežljivi ženi" in "nadpovprečnim" otrokom, ljudem pa položil na srce: "Če še imate enega ali dva starša na svetu, pokličite ju! Ne pišite sms-ov, pokličite!"

Svoj letošnji zmagovalni niz vseh obstoječih igralskih priznanj je z oskarjem okronala tudi Patricia Arquette, dobitnica oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi (Fantovska leta). Kipec je dobila iz rok "dobitnika oskarja za najbolj moder smoking" Jareda Leta, nagrado pa posvetila "vsem ženskam, ki so rodile, in vsem ameriškim davkoplačevalcem". Čas je za enakost plač med spoloma, je še pozvala: "Borile smo se za enake pravice za vse druge. Zdaj je naš čas, da enkrat za vselej dosežemo enake plače. In enake pravice za vse ženske v ZDA."

Petje, ples in varne šale
"Tukaj smo, da se poklonimo najboljšim in najbolj belim ... Pardon, najsvetlejšim zvezdam,
" je že s prvim stavkom zbrano smetano Hollywooda zbodel voditelj Neil Patrick Harris, ki ni zapravljal časa z odlaganjem pričakovanega: igralec, ki je v preteklosti povezoval podelitve emmyjev in tonyjev, je tudi tokrat začel z glasbeno točko, posvečeno magiji filmske umetnosti. Na odru se mu je s parodijo Zgodb iz hoste pridružila Anna Kendrick, iz avditorija pa je na oder priskakljal še Jack Black. ("Vse to? Popolnoma improvizirano," je potem pripomnil Harris.) "Tukaj smo se zbrali, da bi se ponovno zaljubili v magijo filmov ... Okej, ne nujno v Smrkce 2."

Harris se je v svojih šalah držal varnih bregov "prijaznih šal", se je pa še enkrat obregnil ob to, da letos med igralci ni temnopoltih nominirancev (ob aplavzu za Davida Oyelowa: "Oh, zdajvam pa je všeč!"). V aluziji na blodnje protagonista v Birdmanu je na oder na neki točki zakoračil v spodnjih hlačah (in stavek začel: "Igralstvo je dostojanstven poklic.").

Vrtoglavi "neprekinjeni" kader Birdmana je prepričal
Mojster Emmanuel Lubezki je letošnjo slavje okronal s svojim drugim zaporednim oskarjem, s kipcem za najboljšo fotografijo pa je prvo priznanje večera prinesel filmu Birdman. Režiserju Alejandru Gonzálezu Iñárrituju se je zahvalil za njegovo "radovednost, strast in prijateljstvo". Se je pa zato Birdmanu izmuznil oskar za najboljšo montažo - za svoj dosežek pri Ritmu norosti ga je dobil Tom Cross; zahvalil se je režiserju Davidu Chazellu, "ki mu nikoli ni vrgel stola v glavo".

"Če ni na papirju, ne more biti na platnu," je pitijsko pripomnil Eddie Murphy in oskarja za najboljši izvirni scenarij podelil ekipi Birdmana. "Nicolasa, Alexandra in Armanda sem pred tremi leti prosil, naj mi pomagajo, in ker so nori, so mi ustregli," je v imenu scenaristične četverice povedal Iñárritu.

Oskar za "vse, ki se počutijo kot čudaki"
Oskarja za najboljši prirejeni scenarij je iz rok Oprah prejel prvikrat nominirani, vidno pretreseni Graham Moore, podpisan pod Igro imitacije. To je bil prvi scenarij, ki ga je kdaj napisal. "Alan Turing nikoli ni dobil priložnosti stopiti na oder, jaz pa jo imam. To je nekaj najbolj nepravičnega, kar si lahko zamislim," je začel in nato poskrbel za prvi - in edini - zares čustveni govor večera. "Ko sem imel 16 let, sem se skušal ubiti, ker sem se počutil čudnega, kot da ne spadam nikamor. Ta nagrada je za mulce, ki se počutijo čudne, izobčence. Niste izobčenci. In ko boste vi stali na tem odru in dobili nagrado, predajte to sporočilo naprej."

Miroljubni protest navdihnil najboljšo pesem
Nominirane izvirne pesmi so letos dobile svoje izvedbe v živo. Lost Stars iz filma Begin Again je odpel Adam Levine (Maroon 5), za enega bolj zabavnih trenutkov pa sta s sintetično popopevčico iz Lego filma, Everything is Awesome, tokrat z več rapanja, poskrbela Tegan in Sara (v spremstvu legojunakov, ki so delili oskarje iz kock). Namesto Glena Campbella, ki je bolan, je pesem I'm Not Gonna Miss You (iz: Glen Campbell: I'll Be Me) odpel country zvezdnik Tim McGraw. Hvaležna je bila v pesmi Grateful (iz filma Beyond the Lights) Rita Ora, John Legend in Common pa sta na dramo Selma spomnila z dramatično izvedbo pesmi Glory.(Kamera je med občinstvomi takrat ujela popolnoma objokanega Davida Oyelowa).

Skesani Travolta
"Benedict Cumberbatch. To ni samo najbolj kul ime v Hollywoodu, ampak tudi zvok, ki ga dobiš, ko Johna Travolto prosiš, naj napove Bena Afflecka," je zbodel Neil Patrick Harris, v zabavnem obratu pa sta oskarja za najboljšo izvirno pesem skupaj podelila prav Travolta in lanska "žrtev njegove elokvence" Idina Menzel. Po kipec sta, pričakovano, prišla John Legend in Common, ki se je zahvalil "Bogu, ki živi v vseh nas". "Selma je aktualna, ker je boj za državljanske pravice aktualen. (...) Danes je v zaporih več temnopoltih ljudi, kot jih je bilo v času suženjstva," je dodal Legend.

"Pred 50 leti je dr. King korakal proti Selmi, Beatli so osvajali svet, prvič pa smo se tudi vprašali, kako rešiti 'težavo', kakršna je Maria," je namignila Scarlett Johansson. Akademija se je torej odločila pokloniti jubileju s petimi oskarji nagrajenega muzikala Moje pesmi, moje sanje; venček legendarnih pesmi iz filma je za to priložnost odpela Lady Gaga, ki jo je na koncu prišla objet Julie Andrews.

Alexandre Desplat je bil v kategoriji najboljše izvirne glasbene podlage nominiran dvakrat in nekateri so se bali, da se bodo glasovi zanj medsebojno "izničili" - neupravičeno. Vendarle je Akademijo prepričala njegova glasba za Grand Budapest hotel.

Najlepše oblečeni in naličeni so gostje Grand Budapest hotela
Že zelo na začetku podelitve je bil podeljen cel kontingent "tehničnih" oskarjev. Kipec je za pisano, stilizirano kostumografijo Grand Budapest hotela dobila že trikratna oskarjevka Milena Canonero. Zgodovinska satira Wesa Andersona se lahko pohvali tudi z najboljšo masko in pričeskami (Frances Hannon in Mark Coulier). Malo pozneje je Grand Budapest hotel zmagoviti pohod nadaljeval še v kategoriji najboljše scenografije (Adam Stockhausen in Anna Pinnock).

Za najboljše mešanje zvoka je bil nagrajen Ritem norosti (Craig Mann, Ben Wilkins in Thomas Curley), za najboljšo montažo zvoka pa Ostrostrelec (Alan Robert Murray in Bub Asman).

Tujejezični oskar odhaja na Poljsko
Najboljši tujejezični film je - po vseh pričakovanjih - postala Ida, ki je po desetih nominacijah Poljski prinesla prvega tujejezičnega oskarja. "O Bog, kako sem se znašel tukaj?" se je na odru vprašal Pawel Pawlikowski. "Film je nastal iz potrebe po miru, odmaknjenosti in tišini, pa me poglejte zdaj ... V epicentru svetovne pozornosti. Življenje je res polno presenečenj." Med drugim se je zahvalil svoji poljski filmski ekipi, ki "je zdajle gotovo že pijana". (Brez kipca je tako med drugim ostala neizprosna ruska politična drama Leviatan.)

Ob rob potisnjeno Medzvezdje
Na koncu brez nagrad ni ostalo tudi sicer spregledano Medzvezdje Christopherja Nolana: zf drama je bila nagrajaena za najboljše posebne vizualne učinke (Paul J. Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter in Scott R. Fisher).


Kratko in sladko
Najboljši igrani kratkometražni film je The Phone Call (to je prvi oskar za Mata Kirbyja in Jamesa Lucasa. "Madona, tile so težki, midva pa tako micena!" je pripomnil Kirby, nagrado pa posvetil prostovoljcem na telefonskih linijah za stisko). Tematsko soroden je tudi najboljši kratki dokumentarni film Crisis Hotline: Veterans Press 1 (Ellen Goosenberg Kent in Dana Perry).

Nagrado za najboljši kratki animirani film sta podelila Anna Kendrick in Kevin Hart ("Kratko in animirano? Nekdo se zafrkava iz naju"), po kipec pa sta za animacijo Feast prišla Patrick Osborne in Kristina Reed.

"Če ste na zabavi z ustvarjalci Lego filma, bi bil zdajle primeren trenutek, da jih skušate zamotiti," je pripomnil Harris, ko je bil na vrsti oskar za najboljši animirani celovečerec. Slavil je favorit večera, Veličastnih 6.

Pogumen oskar portretu Edwarda Snowdna
Favorit je zmago odnesel tudi v kategoriji najboljšega celovečernega dokumentarca: oskarja je dobil Citizenfour. "Razkritja Edwarda Snowdna niso osvetlila samo grožnje naši zasebnosti, ampak demokraciji na splošno," je poudarila režiserka Laura Poitras, ki se je zahvalila Snowdnu "in drugim novinarjem, ki razkrivajo resnico". "Kadar se najpomembnejše odločitve, ki zadevajo vse nas, sprejema skrivaj, izgubimo možnost, nadzirati naše oblastnike."

In memoriam
Tradicionalni poklon lani umrlim filmskim ustvarjalcem je napovedala letos 19. nominirana Meryl Streep, s pesmijo I Can't let Go pa končala Jennifer Hudson. V letu 2014 so nas med drugim zapustili Mickey Rooney, Geoffrey Holder, James Garner, Edward Herrmann, Maya Angelou, James Rebhorn, Anita Ekberg, H. R. Giger, Virna Lisi, Louis Jourdan, Richard Attenborough, Robin Williams, Rod Taylor, Louise Rainer, Lauren Bacall, Eli Wallach, Gabriel Garcia Marquez, Alain Resnais, Bob Hoskins in Mike Nichols. (Opazili pa smo, da je režiserjem "ušla" omemba Joan Rivers.)

Akademija poleg oskarjev v 24 kategorijah podeljuje tudi posebne nagrade za življenjsko delo. Te so podelili že novembra lani. Dobili so jo 94-letna igralka Maureen O'Hara, japonski režiser Hajao Mijazaki ter francoski scenarist Jean-Claude Carriere. Posebno humanitarno nagrado pa so podelili pevcu Harryju Belafonteju.

Zmagovalci še enkrat:

Najboljši film:
Birdman

Režija:
Alejandro G. Iñárritu (Birdman)

Glavna ženska vloga:
Julianne Moore (Še vedno Alice)

Glavna moška vloga:
Eddie Redmayne (Teorija vsega)

Najboljša igralka v stranski vlogi:
Patricia Arquette (Fantovska leta)
Najboljši igralec v stranski vlogi:
J. K. Simmons (Ritem norosti)

Najboljši tujejezični film:
Poljska - Ida (r. Pawel Pawlikowski)

Najboljši izvirni scenarij:
Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. in Armando Bo (Birdman)

Najboljši prirejeni scenarij:
Graham Moore (Igra imitacije)

Fotografija:
Emmanuel Lubezki (Birdman)

Najboljša izvirna glasbena podlaga:
Alexandre Desplat (Grand Budapest hotel)

Najboljša izvirna pesem:
Glory iz: Selma (John Stephens in Lonnie Lynn)

Animirani celovečerec:
Veličastnih 6

Dokumentarni celovečerec:
CitizenFour (Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy in Dirk Wilutzky)
Scenografija:
Adam Stockhausen in Anna Pinnock (Grand Budapest hotel)

Kostumografija:
Milena Canonero (Grand Budapest hotel)

Posebni vizualni učinki:
Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter in Scott Fisher (Medzvezdje)

Maska in oblikovanje pričesk:
Frances Hannon in Mark Coulier (Grand Budapest hotel)

Filmska montaža:
Tom Cross (Ritem norosti)

Kratkometražni animirani film:
Feast (Patrick Osborne in Kristina Reed)
Kratkometražni igrani film:
The Phone Call (Mat Kirkby in James Lucas)

Borile smo se za enake pravice za vse druge. Zdaj je naš čas, da enkrat za vselej dosežemo enake plače. In enake pravice za vse ženske v ZDA.

Patricia Arquette

Ego, ta mali kreten, obožuje konkurenco ... Če nekdo zmaga, mora nekdo drug izgubiti. Paradoks pa je v tem, da resnične umetnosti ne moremo primerjati, etiketirati in premagati. Naše delo bo, kot vedno, presojal čas.

Alejandro González Iñárritu

V nekem članku sem prebrala, da ti oskar za pet let podaljša življenje. Če je to res, bi se rada zahvalila Akademiji, saj je moj mož mlajši od mene.

Julianne Moore

Ko sem imel 16 let, sem se skušal ubiti, ker sem se počutil čudnega, kot da ne spadam nikamor. Ta nagrada je za mulce, ki se počutijo čudne, izobčence. Niste izobčenci. In ko boste vi stali na tem odru in dobili nagrado, predajte to sporočilo naprej.

Graham Moore (oskar za scenarij Igre imitacije)

Razkritja Edwarda Snowdna niso osvetlila samo grožnje naši zasebnosti, ampak demokraciji na splošno. Kadar se najpomembnejše odločitve, ki zadevajo vse nas, sprejemajo skrivaj, izgubimo možnost, nadzirati oblast.

Laura Poitras
Na oskarjih zmagoslavje Inarritujevega Birdmana