Prodali bodo pesmico izpod peresa Ane Frank. Foto: EPA
Prodali bodo pesmico izpod peresa Ane Frank. Foto: EPA
false
Dnevnik Ane Frank, ki ga je pisala v dveh letih skrivanja pred nacisti. Foto: EPA

Pesmico je Ana Frank napisala v knjigo prijateljstva oziroma album poezije starejše sestre Jacqueline van Maarsen in priča o njeni nadarjenosti za pisanje in njenem še normalnem življenju, tik preden se je z družino začela skrivati pred nemškim gestapom, je poročal The Guardian. Jacqueline je bila Anina sošolka in njena najboljša prijateljica in tudi v njeno knjigo prijateljstva je Ana napisala pesem, a Jacqueline bo prodala pesem, ki je bila posvečena njeni sestri.

"Moja sestra, klicali smo jo Cricri, je strgala stran z Anino pesmijo ven iz svojega albuma poezij in mi jo dala okoli leta 1970," je zapisala Jacqueline v pismu, ki ga je priložila pesmi, ko jo je poslala na dražbo. "Vem, da moja sestra ni bila tako močno navezana na Anino pesem, kot jaz na svojo, zato pesem, posvečeno njej, prodajam," je pojasnila.

Pesmica, pod katero se je podpisala Ana Frank, je tipična za prijateljske dnevnike, v katere so si prijatelji namenjali takšna posvetila, ki so bila pogosto spodbudna in bodreča v smeri čim večje prizadevnosti, da naj vsak da vse od sebe in poskuša biti najboljši, so zapisali pri nizozemski dražbeni hiši Bubb Kuyper. Za pesem pričakujejo od 30 do 50 tisoč evrov izkupička.

Datum nad pesmijo je 28. marec 1942, že julija istega leta pa se je Ana z družino začela skrivati pred gestapom na podstrešju stavbe, kjer je delal njen oče Otto. Tu je Ana v dveh letih skrivanja skrbno pisala dnevnik, s katerim je zaslovela po smrti. Družina se je uspešno skrivala do leta 1944, ko so jih aretirali gestapovci in odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Umrla je stara 15 let v taborišču Bergen-Belsen februarja 1945. Njene dnevniške zapise pa je po vojni objavil njen oče, ki je kot edini član družine preživel grozote koncentracijskega taborišča.