Mladim je na voljo 50 različnih dejavnosti. Foto: Pionirski dom
Mladim je na voljo 50 različnih dejavnosti. Foto: Pionirski dom
Pionirski dom
Med mladimi igralci na festivalu ne delajo selekcije. Foto: Pionirski dom

In kaj te dni ponuja Pionirski dom? Po besedah direktorice Vike Potočnik imajo na sporedu kar 50 različnih dejavnosti, v njihove celoletne in daljše programe pa je letos vpisanih okrog 1.000 otrok. Poleg tega bodo letos pripravili kar pet festivalov, tokrat prvič festival plesa Kalejdoskop.

Pionirski dom se je letos povezal tudi s Hišo otrok in umetnosti. Skupaj so izdelali novo programsko shemo, ki jo opisujejo kot potovanje po lepih umetnostih. Idejo so povzeli po pravljici Ele Peroci Stara hiša številka 3, ki pripoveduje o tem, kako se otroci vselijo v staro vilo in jo s svojim ustvarjanjem oživijo.

Hokus pokus za mlade naravoslovce
Med festivali bo kot prvi 14. in 15. marca v Festivalni dvorani potekal 6. festival mladih raziskovalcev Hokus pokus, ki je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem iz vse Slovenije. Letošnja rdeča nit bo mikro-makro, mladi pa se bodo lahko seznanili tudi z delovanjem vodilnih ustanov na področju naravoslovja, kot so Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanični vrt, Institut Jožef Stefan in druge.

Za mlade filmske ustvarjalce ...
Sledila bo 7. izdaja filmskega festivala Zoom, ki bo potekal 21. in 22. marca. Na festivalu bodo mladi filmski ustvarjalci dobili možnost, da pokažejo svoje filme na velikem platnu, obenem se bodo srečali s sovrstniki in z njimi izmenjali izkušnje, na delavnicah pa se bodo seznanili z zakonitostmi filmske in videoprodukcije. Na festivalu bodo sodelovali tudi Nemci in Poljaki.

... ljubitelje odrskih desk ...
Otroški festival gledaliških sanj bo potekal od 2. do 12. aprila. Po besedah vodje festivala Bjanke Kršmanc na festivalu ne delajo selekcije, ampak želijo dati vsem, ki jih to zanima, priložnost, da se predstavijo.

... in nadobudne glasbenike
Aprila bo na vrsti 6. glasbeni festival osnovnih in srednjih šol. Otrokom in mladim bo omogočil, da na odru Festivalne dvorane doživijo svoj prvi večji javni nastop in se predstavijo z lastnimi besedili, glasbo in interpretacijo. Festival, ki bo potekal 16. in 17. aprila, je tekmovalnega značaja, saj strokovna komisija v vsaki izmed kategorij - solisti in glasbene skupine - izbere zmagovalca, ki kot nagrado prejme snemanje v studiu Pionirskega doma.

Novost: Plesni festival
Plesni festival Kalejdoskop, ki je namenjen predšolskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem, bo na sporedu 7. junija. Namenjen je mladim, ki v svojih predstavah izhajajo iz sodobne plesne tehnike in ustvarjalnega giba.