Žalujoči nosijo odprto krsto Helin Bolek, ki so jo pokopali v Carigradu. Foto: AP
Žalujoči nosijo odprto krsto Helin Bolek, ki so jo pokopali v Carigradu. Foto: AP

Vest o glasbeničini smrti so sporočili člani Grup Yorum na Twitterju. Kot navajajo, je Helin Bolek umrla v petek v domači oskrbi v Carigradu, kjer so jo še isti dan pokopali. Za gladovno stavko se je odločila, da bi tako pritisnila na vlado, da bi spremenila svoje stališče do zasedbe in njenih članov, poroča tiskovna agencija Associated Press.

Obtožbe sodelovanja z DHKP-C
Kolektiv Grup Yorum, ki ima spremenljivo članstvo, je znan po svojih protestnih folkpesmih. Vse od leta 2016, ko se je v Turčiji zgodil poskus državnega udara, je kolektivu prepovedano nastopati na tamkajšnjih tleh, oblasti pa so nekatere člane zaprle. Člane kolektiva Grup Yorum obtožujejo, da so povezani s prepovedano Revolucionarno ljudsko osvobodilno stranko (DHKP-C), ki jo poleg Turčije tudi ZDA in Evropska unija uvrščajo med teroristične organizacije.

Helin Bolek in Ibrahim Gokcek, še en član kolektiva, sta začela gladovno stavkati v zaporu, da bi s tem prepričala vlado tudi o osvoboditvi pridržanih članov Grup Yorum. Nekatere izmed njih so nato novembra lani izpustili na prostost.

Dva člana kolektiva še zmeraj zaprta
Glasbenika sta zahtevala, naj glasbenemu kolektivu dovolijo koncertiranje, izpustijo naj njegove zaprte člane in opustijo tožbe zoper kolektiv. V zaporu še zmeraj ostajata dva člana kolektiva Grup Yorum, ena od njiju je Gokcekova žena. Tako Helin Bolek kot Ibrahim Gokcek sta bila prisilno hospitalizirana 11. marca, vendar sta bila po tednu dni odpuščena, saj sta zavračala zdravljenje, je sporočilo združenje za človekove pravice IHD s sedežem v Ankari.

Ibrahim Gokcek, ki prav tako gladovno stavka, ob krsti Helin Bolek. Foto: AP
Ibrahim Gokcek, ki prav tako gladovno stavka, ob krsti Helin Bolek. Foto: AP

Nedavno srečanje s predstavnikom oblasti
Kot so še sporočili iz združenja, se je delegacija borcev za človekove pravice pretekli mesec srečala z namestnikom turškega notranjega ministra, da bi skupaj poiskali rešitev, s katero bi prekinili gladovno stavko. Po navedbah IHD-ja je ministrstvo zavrnilo "oceno" zahtev, dokler se gladovna stavka ne konča.

Priljubljeni turški pevec in tekstopisec Zulfu Livaneli, ki je z Grup Yorumom leta 2012 prepeval na enem izmed njihovih koncertov, je na Twitterju izrazil žalost zaradi smrti Helin Bolek. Zapisal je, da "boj za preprečitev gladovne stavke, ki ne bi povzročila smrti, na žalost ni bil uspešen." Gladovno stavkajoči v Turčiji tradicionalno zavračajo hrano, ne pa tudi vnosa tekočin, saj tako podaljšajo svoj protest, še piše AP.