Minister Tone Peršak opozarja, da bo prišlo do navzkrižja z nedavno sprejeto novelo zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, če uredba ne bo začela veljati 1. januarja 2017. Foto: BoBo
Minister Tone Peršak opozarja, da bo prišlo do navzkrižja z nedavno sprejeto novelo zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, če uredba ne bo začela veljati 1. januarja 2017. Foto: BoBo
Strokovna, stanovska in sindikalna združenja ministrstvo za kulturo opozarjajo, da je treba uredbo o samozaposlenih v kulturi, ki jo je ministrstvo poslalo v vladni postopek, ponovno premisliti. Foto: BoBo
Simon Kardum
Kot je poudaril direktor Kina Šiška Simon Kardum, je položaj samozaposlenih odvisen od trga dela, naval na status pa je velik, ker je javni sektor kot naročnik del skoraj neprebojen in ne sme zaposlovati. Foto: BoBo

Člani odbora tako niso podprli predloga opozicijske Združene levice, zaradi katere so na temo spreminjanja uredbe o samozaposlenih in njihovem položaju danes končali v sredo začeto nujno sejo.

Rešitve bo iskala delovna skupina
Pač pa so sklenili ministrstvo pozvati, naj v čim krajšem času oblikuje delovno skupino, sestavljeno iz samozaposlenih in strokovne javnosti, ki bo pripravila ustreznejše rešitve za to področje, vključno s finančnimi posledicami. Od ministrstva pričakujejo, da jih bo s tem seznanilo najpozneje do 1. marca.

Hoče država po hitrem postopku "oklestiti" upravičence?
ZL je sejo zahteval, ker je spreminjanje uredbe po njenem mnenju potekalo zelo na hitro in sodeč po odzivih sindikatov, stanovskih društev in drugih organizacij v kulturi tudi precej enostransko in nepremišljeno. Poslanec Luka Mesec meni, da je bil namen pripraviti hitre spremembe, preskočiti strokovno javnost in razpravo, z dvigom kriterijev za samozaposlene pa radikalno zmanjšati število upravičencev do plačila socialnih prispevkov.

Minister Tone Peršak je ponovil, kar je poudaril v sredo, da bo prišlo do navzkrižja z nedavno sprejeto novelo zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, če uredba ne bo začela veljati 1. januarja 2017. Želja ministrstva tako ostaja, da bi bila na vladi potrjena še ta mesec.

Sicer pa je ponovno ovrgel izražene pomisleke, ki so se nanašali na nedialog, zviševanje meril za presojanje dela samozaposlenega in pridobitve pravice do plačila socialnih prispevkov ter poimenovanje poklicev. Ministrstvo se v povprečju tedensko sestaja s stanovskimi društvi. Kriteriji, kot je poudaril, že obstajajo in se v principu ne razlikujejo. Glede poklicev pa je dejal, da so se v nekaterih primerih odločili za enotno poimenovanje, ki pa zajema širši spekter.

Jadranka Plut iz društva Asociacija je namreč uvodoma povedala, da je pomislekov veliko ter da ključne težave samozaposlenih ostajajo. Dvig meril jih bo po njenih besedah spravil v še težji položaj in še večjo prekarizacijo: "Tu se ne pogovarjamo o velikih sredstvih, ampak osnovi; pogovarjamo se o ljudeh." Kriteriji se ji že zdaj zdijo visoki, zlasti v primeru mladih ustvarjalcev, ki so ravno končali akademijo.

Večjo besedo bi morala imeti stroka
Uredbi nasprotujejo, ker po njeni oceni ne odraža resnega premisleka o sistemu samozaposlenih. Predlagala je, da strokovna javnost sama izbere predstavnike v dialoško skupino, ki bo opravila dialog o spremembi kriterijev za poklice, njihovem seznamu in pragu za doseganje plačila socialnih prispevkov. Svoje sklepe naj pripravi do marca, predlogi, ki bodo odslikavali realno stanje, pa naj bodo uveljavljeni do junija. Enako se je v imenu strokovnih društev s področja filma zavzela Urša Menart, ker, kot je dejala, se pozna, da uslužbenci na ministrstvu ne morejo poznati vseh specifik poklicev na avdiovizualnem področju.

Kako sploh do redne službe v kulturi?
Razprava o uredbi se je razširila tudi na ureditev slovenske kulture nasploh. Kot je poudaril direktor Kina Šiška Simon Kardum, je položaj samozaposlenih odvisen od trga dela, naval na status pa je velik, ker je javni sektor kot naročnik del skoraj neprebojen in ne sme zaposlovati. V javnem sektorju bo treba nekaj spremeniti, to pa mora sistemsko urediti krovni zakon, je dejal Kardum. Izrazil je upanje, da bo do "tretjega resnega krovnega zakona" prišlo še v tem mandatu.