V letu 2014  Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, praznujejo 18. rojstni dan. Foto: Matej Pušnik
V letu 2014 Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, praznujejo 18. rojstni dan. Foto: Matej Pušnik
Letošnji fokus bo sodobna švedska poezija, ki jo bodo zastopali štirje švedski pesniki udeleženci slovensko-švedske prevajalske delavnice. Skupno festival letos predstavlja 19 pesnic in pesnikov iz dvanajstih različnih držav. Foto: Matej Pušnik
Utrinek z lanskega festivala, ki je med drugim gostil Josipa Ostija. Foto: Matej Pušnik

Častni gostje festivala so letos litovski pesnik Tomas Venclova, nemška pesnica Elke Erb in Svetlana Makarovič, ki je verjetno ni treba posebej predstavljati.

Izbor povabljenih pesnikov, ki je bil doslej v domeni žirije, sta letos prvič opravila selektorja po lastni presoji (ameriški pesnik ruskega rodu Ilya Kaminsky in slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm). Selektorja se bosta vsako leto zamenjala, s tem bo festival ponudil različne vizure na sodobno pesniško ustvarjalnost, je razložil vodja festivala Aleš Šteger.

Vsak selektor prinese nova obzorja
Stupica, ki se je posvetovala s prevajalci in pesniki iz tujih držav, da bi dobila čim širši vpogled v aktualno pesništvo, je izbrala v Nemčiji rojeno Srbkinjo Dragano Mladenović, Slovakinjo Jano Bodnarovo, Finca Petra Mickwitza, Italijanko Saro Ventroni in Madžara Denesa Kruskovszkega.

Švedsko poezijo zastopajo Gunnar Harding, Ann Jäderlund, Niclas Nilsson in Athena Farrokhzad, ki so skupaj s slovenskimi kolegi Davidom Bedračem, Milanom Jesihom, Tino Kozin in Venom Tauferjem sodelovali na prevajalskih delavnicah ter svoje pesmi brali na predvečerih festivala, ki se počasi končujejo nocoj. Iz Velike Britanije se bodo predstavili Astrid Alben, James Byrne in Jackie Wills, iz Japonske Mizuho Išida in Keidžiro Suga. Spoznati bo mogoče še zamejsko pesnico Cvetko Lipuš in avstrijsko pesnico Lydio Steinbacher.

Festival poskrbi za nove knjižne izdaje
Častnim gostom festivala so organizatorji, založba Beletrina, tudi letos izdali knjigo, ob tem pa so pripravili še zbirko sedmih sodobnih japonskih pesnikov, saj je bilo japonsko pesništvo v Sloveniji v zadnjih letih slabo predstavljeno. Od izida antologije japonske poezije v slovenščini bo namreč minilo že 40 let.

V maju je v zbirki Beletrina že izšel izbor poezije Svetlane Makarovič z naslovom Zeliščarka, ki jo je avtorica opremila z novimi izvirnimi risbami, ki bodo na ogled tudi na Ptuju.

Organizatorji si prizadevajo, da bi bil festival interdisciplinaren in odprt najrazličnejšim okusom, da bi tako pridobili čim več občinstva. Velikim pesniškim branjem na Vrazovem trgu bodo tako vsak večer sledili koncerti: nastopili bodo Mar Django Quartet, dunajska zasedba Kompost 3, Same babe in Los hermanos muy simpaticos.

Interdisciplinarno odpiranje navzven
Odprli bodo več razstav, med njimi razstavo devetih slovenskih umetnikov različnih generacij z naslovom Stik/h. Kustosinja Simona Žvanut je k sodelovanju povabila tiste, ki jih zanima procesualno delo in so v svoji umetniški praksi na neki način povezani s področjem knjige. Predvajali bodo kratki film o Tomažu Šalamunu, ogledati si bodo mogoče tudi gledališko predstavo.

Kaj pa vinski del festivala?
V prizadevanju, da bi Ptuj popolnoma dihal s festivalom, bodo tudi letos potekala zasebna branja, saj po besedah koordinatorice programa Anje Kovač vse več Ptujčanov pesnikom odpira svoja dvorišča in vrtove. Z vinom pa se bo poezija srečala na t. i. hudih pokušnjah, na katerih bodo vinarji ob spremljavi poezije poskrbeli za sprehod skozi različne okuse.

V prihodnosti močnejše povezave s tujino
Festival bo v prihodnjih treh letih povezal evropske pesniške festivale in omogočil pretok predvsem mladih pesnikov, saj so bili na razpisu Evropske komisije Ustvarjalna Evropa kot edini izbrani za eno izmed petih evropskih platform na področju kulture.