Nataša Košmerl: September. Foto:
Nataša Košmerl: September. Foto:
DK: 40 sekund.

Na ogled bodo fotografije Uroša Abrama, Simona Changa, DK, Jošta Franka, Katje Goljat, Roberta Hutinskega, Cirila Jazbeca, Jureta Kastelica, Nataše Košmerl, Katje Kremenić, Boruta Peterlina, Boštjana Puclja in Matica Zormana.


Slovenski portret je tehnično in vsebinsko heterogen žanr
Izbrane fotografe je izmed stotih prijavljenih izbrala komisija v sestavi Jan Babnik (kurator in odgovorni urednik Revije Fotografija), Marina Katalenić (vodja Galerije Simulaker, Novo mesto) in Nika Perne (MGML, Ljubljana). Ta je zapisala, da je portret v slovenskem prostoru v zadnjih letih tako tehnično kot tudi vsebinsko izrazito heterogen žanr, kar potrjuje tudi izbor fotografov, ki so predstavljeni na razstavi.
Nekateri z inovativnostjo prestopajo meje žanra, drugi nadaljujejo izročilo preteklosti. Kljub heterogenosti pa so si po besedah Nike Perne predstavljene serije bliže, kot se sprva zdi, saj je vsem fotografom skupna neka posebna občutljivost. Njihove fotografije namreč vodijo k premisleku o čustvovanju in usodi posameznika, njegovih fantazmah in idealih ter o omejitvah in novih možnostih medija fotografije.

Prihodnje leto tudi v domačih galerijah

Glavni namen projekta Sodobni slovenski portret sta predstavitev slovenske fotografije evropski javnosti in povečanje prepoznavnosti slovenske fotografije na tujem. Razstava bo v Lizboni v Fábrici Braço de Prata na ogled do 1. decembra.
Prihodnje leto si bo razstavo mogoče ogledati tudi v Sloveniji, junija v novomeški Galeriji Simulaker in septembra v fotogaleriji Stolp v Mariboru. Do konca prihodnjega leta jo bodo poskušali postaviti še v drugih slovenskih in evropskih mestih, so sporočili organizatorji.