Avtor slikanice je otroško-mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, ki prav tako kot Tina prihaja iz Koroške. Foto: BoBo
Avtor slikanice je otroško-mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, ki prav tako kot Tina prihaja iz Koroške. Foto: BoBo
Tina Maze
Tina Maze je na novinarski konferenci tudi podpisovala knjigo, v kateri seveda nastopa v glavni vlogi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tina Maze
Tina je s svojim simpatičnim koroškim naglasom na predstavitvi tudi prebrala prebrala odlomek iz knjige. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tina Maze
Poseben izvod slikanice za našo svetovno smučarsko zvezdo - izdaja, katere naslov je vtisnjen z zlatimi črkami. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

" je povedala naša svetovna zvezda belih strmin Tina Maze ob izdaji slikanice Tina in medvedja moč.

Avtor slikanice je otroško-mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, ki prav tako kot Tina prihaja iz Koroške. Uradno je na prodajne police in v knjigarne prišla danes. Vodja projekta pri DZS-ju, Andreja Kavčič, pa je na novinarski konferenci Tini Maze predala tudi posebno priznanje, izvod slikanice, katere naslov je izpisan z zlatimi črkami.

"Da bi neka svetovna športna zvezda imela svojo pravljico, tega ni veliko. So knjige, so avtobiografije, pravljice pa niti ne. To je poseben fenomen in glede na to, da Tina prihaja iz tistih krajev kot jaz, se mi je zdela to odlična ideja in nekaj novega, posebnega, drugačnega, pa še poučnega. Tina mi je na listu papirja prinesla nekaj opornih točk, kaj si želi, da vključim v zgodbo in tako se je počasi pričelo. To je resnično njena zgodba. Večina napisanega je njena resnična zgodba, nekaj je pa tudi domišljijskega," je razkril Primož Suhodolčan.

Knjiga na zadnjih straneh vsebuje tudi seznam vseh zmag in medalj, ki jih je Tina Maze osvojila v času svoje bogate in izjemno uspešne smučarske kariere.

Primožu so sicer v zadnjih letih zelo blizu pravljice na temo športa, saj se je podpisal že pod dve nadaljevanji knjig o Lipku, uradni maskoti Evropskega prvenstva v košarki, ki je leta 2013 potekalo v Sloveniji.

Ilustracije v slikanici je prispeval Gorazd Vahen. Na vprašanje, kako je bilo upodobiti Tino Maze, je odgovoril: "Kar pričel sem risati. Izziv je bil. Primož mi je prinesel nekaj fotografij, na kateri je Tina, in v ilustraciji sem se ji želel čim bolj približati. Kar sem si pa zadal za še poseben izziv, je bilo, da Tina je Tina in tudi ne. Zgodba je na neki način zelo univerzalna. Želja, da zmagaš, ni dovolj. Treba je trdo garati, da uspeš. In če to govori zgodba, mora biti takšna tudi ilustracija. Se pravi, da je na njej upodobljena Tina Maze, lahko pa v ilustraciji vidimo tudi kakšno drugo osebo, deklico."

Primož je po uradni predstavitvi za MMC povedal: "Pisal sem že o zajčkih, o ptičkih, o naravi, o vsem mogočem. To, da pišeš o športnici svetovnega kova, pa je bilo prav posebno doživetje in izziv. Resničnost se prepleta z domišljijo, zgodba pa sicer nosi zelo bogato in poučno sporočilo. Mislim, da bo za otroke zelo koristno brati o smučarskih začetkih Tini Maze, o nekom, za katerega so navijali preko televizijskih zaslonov, ne vedo pa, koliko truda, vztrajnosti in moči je premogla Tina že v zgodnjem otroštvu."

Tina je ob zaključku še dodala: "Knjiga ni samo za otroke, je tudi za odrasle. Na vsakem posamezniku je, da v njej najde tudi kaj globljega. Napisana je o času, ko seveda še nisem bila svetovna prvakinja, ampak le punčka, ki rada smuča. Že v otroštvu sem namreč vedela, da bom predana smučanju. Uspeh pa pride le z vztrajnostjo, pogumom in treniranjem ter trdim delom."

Vabljeni tudi k ogledu videoposnetka, v katerem ne spreglejte vprašanja enega izmed otrok, zakaj je Tina sploh nehala smučati in ali se bo še kdaj vrnila v tekmovalno smučanje.

En izvod slikanice s Tininim posebnim posvetilom in tudi posvetilom avtorja Primoža Suhodolčana bomo poklonili na MMC-jevi otroški spletni strani - Bansi.si.