Organizatorji, Slovenski klub in Skupina 85, so dogodke v okviru meseca slovenske kulture v Trstu pripravili v slovenskem in italijanskem jeziku. Foto: Bobo
Organizatorji, Slovenski klub in Skupina 85, so dogodke v okviru meseca slovenske kulture v Trstu pripravili v slovenskem in italijanskem jeziku. Foto: Bobo

Organizatorji so pripravili vodena sprehoda po mestu in štiri različne kulturne dogodke. Drevi bodo v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) uprizorili hudomušno dvojezično predstavo režiserke Sabrine Morene Kako postati Slovenec v 50 minutah. Igralec Daniel Dan Malalan in harmonikar Boštjan Zavnik bosta v predstavi občinstvo popeljala po številnih odtenkih slovenskosti z intenzivnim jezikovnim tečajem, slovenskimi šegami in navadami - vse to v obliki slikovne projekcije.

V preteklih dveh tednih so se v Trstu v duhu meseca slovenske kulture zvrstili trije dogodki. Dogajanje je 4. februarja uvedla predstavitev knjige tržaške avtorice Bogomile Kravos z naslovom Un teatro per la citta (Gledališče v svojem prostoru). Knjiga v italijanščini obravnava zgodovino slovenskega gledališkega delovanja v Trstu. Predstavitvi knjige je 10. februarja sledila projekcija dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika tržaškega režiserja Martina Turka. V soboto, 13. februarja, je bil organiziran vodeni ogled po sledeh slovenske prisotnosti v Trstu, poimenovan Večkulturni Trst.

V prvih dneh marca bodo odprli tudi stalno razstavo 110ND, s katero bodo sklenili mesec slovenske kulture v Trstu. Prikazan bo zgodovinski okvir Trsta na prehodu iz 19. v 20. stoletje, poudarek pa bo na tržaškem Narodnem domu, ki je bil leta 1920 požgan.

Mesec slovenske kulture prirejata društvi Slovenski klub in Skupina 85 (Gruppo 85), ki delujeta v Trstu.