Darko Glavan je bil razgledan in v slogu pronicljiv pisec o pop- in rockglasbi, ki je avtorsko podpisal tudi biografije o več glasbenih skupinah. Foto: www.javno.com
Darko Glavan je bil razgledan in v slogu pronicljiv pisec o pop- in rockglasbi, ki je avtorsko podpisal tudi biografije o več glasbenih skupinah. Foto: www.javno.com

Glavan, ki je umrl v 59. letu starosti, je kot glasbeni kritik delal vse od leta 1969, njegov prvi veliki dosežek pa je bilo kritično ovrednotenje punkovskega gibanja. Leta 1980 je namreč izdal knjigo s kratkim, a zgovornim naslovom Punk. Že prihodnje leto je skupaj z Draženom Vrdoljakom objavil biografijo o glasbeni skupini Bijelo Dugme. Kot piše Jutarnji list, je Glavan podpisal še dve biografiji; skupaj s Hrvojem Horvatom je leta 1998 pod naslovom Rock'n'Roll Babilon izdal knjigo o skupini Rolling Stones, leta 2000 pa še zgodbo o Prljavem kazalištu, in sicer pod naslovom Sve je lako, kad si mlad.

Diplomirani umetnostni zgodovinar in komparativist je umrl med vračanjem s festivala Radar v Varaždinu, na katerem so poleg Santane nastopili tudi Solomon Burke, Joe Jackson, Eric Burdon & The Animals in Zoran Predin & Lačni Franc. Glavan je bil tudi uveljavljen likovni kritik, več let je deloval kot kustos muzeja Mimara in galerije Klovićevi dvori, leta 2003 pa so ga tudi izvolili za predsednika hrvaške sekcije Mednarodnega društva likovnih kritikov.

Jani Kenda je o Glavanu in svojem znanstvu z njim zapisal: "Darko Glavan je bil novinar in kritik stare šole. Z na žalost prav tako že pokojnim Draženom Vrdoljakom smo prijateljevali še od konca šestdesetih let, ko se je kritika popa in rocka v prostoru nekdanje skupne države šele začela uveljavljati samostojno in, tudi krepko po njegovi zaslugi, dobivala prostor ne samo v specializiranih medijih. Darko je bil široko razgledan pisec, ki je vsako tematiko obdelal objektivno in koncizno, z globokim poznavanjem tematike. Iz naših druženj ob formalnih in manj formalnih priložnostih mi bo za vedno ostal v spominu kot iskriv, duhovit in vedno na diskusijo pripravljen sogovornik in prijatelj, ki je znal življenje na vseh straneh zajemati na polno. Kot se reče, takih ne delajo več."