Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V prerezu bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od skladateljskih začetkov do današnjih dni bodo razgrnili pestrost izraza, globoko sporočilnost in izjemno kompozicijsko vrednost skladateljevih del.

"Moja glasba izraža moj značaj – nekaj med romanskim verizmom, severnjaškim ekspresionizmom in slovanskim ali slovenskim čustvenim impresionizmom. Zakaj smo Slovenci tako naklonjeni vokalni glasbi? Z odgovorom se najbrž ne boste strinjali: ker nam je jezik bolj ulovljiv kot glasba in ker z jezikom naredimo glasbo bolj oprijemljivo," pravi Lebič.

Na klavirju bosta nastopila Andreja Kosmač in Jelena Boljubaš, Tomaž Sevšek na orglah in sintetizatorju, na tolkalih Franci Krevh in Matevž Bajde ter na kitari Natko Štiglič in Mario Kurtjak.

Skladatelj, dirigent, publicist, profesor in akademik je najprej diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, potem pa vzporedno še na Akademiji za glasbo iz kompozicije pri Marjanu Kozini in dirigiranja pri Danilu Švari. Kot skladatelj je začel v skupini Pro musica viva, v 70. letih preteklega stoletja se je izpopolnjeval na poletnem tečaju za sodobno glasbo v Darmstadtu in v elektronskem studiu Radia Beograd.

V Slovenski filharmoniji koncert zborovskih del Lojzeta Lebiča

Njegove skladbe so bile izvajane na številnih uglednih festivalih, posnete so v arhivih mnogih radijskih postaj, dosegljive pa tudi na številnih nosilcih zvoka in v notnih izdajah slovenskih ter tujih založb, so zapisali na spletni strani Slovenske filharmonije. Za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij je prejel mnoge ugledne nagrade in priznanja. Med temi so tudi tri nagrade Prešernovega sklada, Prešernova nagrada in Kozinova nagrada za zaokrožen skladateljski opus.