Trdnjavo La Ferriere je gradilo 20.000 osvobojenih sužnjev in velja za enega ključnih spomenikov haitijske neodvisnosti. Foto:
Trdnjavo La Ferriere je gradilo 20.000 osvobojenih sužnjev in velja za enega ključnih spomenikov haitijske neodvisnosti. Foto:
Palača Sans-Souci
Palača Sans-Souci je mešanica različnih zgodovinskih slogov, zaradi njene imenitnosti pa so jo imenovali tudi karibski Versailles.
Henri Christophe
Trdnjavo in palačo so zgradili na pobudo Henrija Christopha, prvega haitijskega kralja.
Trdnjava La Ferriere
Trdnjava je bila opremljena s 365 topovi.

365 topov je bilo glavna oprema trdnjave, ki jo je 20.000 delavcev 15 let gradilo za moža, ki je vodil upor haitijskih sužnjev, nato pa umrl kot despotski kralj. Trdnjava La Ferriere je največja trdnjava na zahodni polobli in obenem spomenik, ki govori o tem, da je bila politična zgodovina Haitija vedno zelo turbulentna; nenazadnje še ni minilo niti deset let od vojaškega udara in posredovanja ameriških marincev, ki so odstranili Jean-Bertranda Aristida, od čigar zadnjega upora leta 2004 je red in mir na Haitiju vzdrževala misija OZN-a.
Upor, pozneje pa gradovi in palače Henrija Christopha
Tudi na začetku zgodovine trdnjave La Ferriere in palače Sans-Souci je bil neke vrste državni udar. Henri Christophe je bil namreč vodja temnopoltih upornikov, sužnjev, ki so se uprli francoski nadvladi in dosegli samostojnost Haitija. Zato pa samostojnosti pravzaprav ni doseglo ljudstvo, saj se je Henri Christophe, ki je bil najprej imenovan za predsednika, kmalu razglasil za kralja, uvedel despotsko oblast, si zgradil šest gradov, osem palač in slavno trdnjavo ter si omislil naziv, vreden evropskih vladarjev z imenitnim rodovnikom, ki naj bi segal vsaj na začetek srednjega veka, še bolje pa v sam začetek oblikovanja krščanske vere.
Dodamo torej še njegov naziv: Henri, po božji milosti in v skladu z ustavnim zakonom imenovan za kralja Haitija, suverenih Tortuge, Gonâve in drugih bližnjih otokov, uničevalec tiranije, preroditelj in dobrotnik haitijskega naroda, stvarnik moralnih, političnih in vojaških ustanov, prvi kronani monarh Novega sveta, varuh vere, ustanovitelj kraljevega vojaškega reda sv. Henrija. Kljub nikakor ne dobrohotni vladavini Henrija Christopha veličastne stavbe, ki jih je zapustil, na Haitiju tudi danes ostajajo glavni simboli haitijske neodvisnosti, pa tudi simboli svobode, saj so jih zgradili izpod francoske kolonialne oblasti osvobojeni sužnji.

Najbolj izjemen izmed haitijskih objektov, ki jih je Unesco za spomenike svetovne kulturne dediščine razglasil leta 1982 (poleg že omenjenih trdnjave in palače gre še za nekaj stavb v kraju Ramiers), je gotovo prav trdnjava, v kateri je Henri Christophe tudi pokopan. Kralj je sicer leta 1820, po tem ko je zaradi kapi ostal delno ohromel, naredil samomor. Na vrhu 910 metrov visokega hriba Bonnet a L’Eveque se zidovi trdnjave vzpenjajo 40 metrov visoko. Da bi lahko tako veliko stavbo na vrhu hriba sploh zgradili, so morali najprej položiti trdne kamnite temelje. Pri njihovem polaganju so kot vezivo med skalami uporabili malto, v katero so med drugim zamešali melaso in kri domačih živali.
Kot so ob razglasitvi trdnjave za spomenik svetovne kulturne dediščine zapisali Unescovi strokovnjaki, je trdnjava La Ferriere eden najlepših primerov vojaškega inženirstva na začetku 19. stoletja. Čeprav za avtorja načrtov velja general Henri Barré, pa je pri načrtovanju trdnjave, v katero se lahko v skrajnih razmerah zateče do 5.000 mož, zelo verjetno aktivno sodeloval tudi Henri Christophe.
Bolj nenavadna kot trdnjava pa je palača Sans-Souci. Lahko bi rekli, da je prav zares videti tako, kot bi si jo nekdo izmislil. Celo Unesco govori o bizarni lepoti objekta. V njem so namreč povezane baročne stopnice, klasicistične terase, stopničasti vrtovi, ki spominjajo na vrtove v Potsdamu in na Dunaju, kanali in bazenčki, podobni tistim v Versaillesu, in pročelje, ki spominja na hribovito okolico. Palačo, o kateri so govorili tudi kot o karibskem Versaiilesu, je že leta 1842 močno prizadel močan potres. Nikoli je niso povsem obnovili, kaj je ostalo od nje po zadnjem potresu, pa tudi ni znano.