Prvi film v franšizi Vojna zvezd je prišel v kinematografe leta 1977. Lucasova serija je hitro postala ena najbolj priljubljenih in najuspešnejših znanstvenofantastičnihfilmov. Foto: EPA
Prvi film v franšizi Vojna zvezd je prišel v kinematografe leta 1977. Lucasova serija je hitro postala ena najbolj priljubljenih in najuspešnejših znanstvenofantastičnihfilmov. Foto: EPA
Vojna zvezd
S koncertom bo potovala tudi razstava s kostumi in raznimi rekviziti, s katerimi so pričarali vzdušje galaksije daleč stran. Foto: EPA

Potem ko je leta 2005 v kinematografe prišel še zadnji del trilogije, ki je zaokrožila priljubljeno znanstvenofantastično sago, se je morda zdelo, da je Lucasov projekt bolj kot ne zaključen. A septembra se spektakel vrača, tokrat sicer na koncertne odre.

Pripravljajo multimedijski dogodek Star Wars: In Concert (Vojna zvezd: v koncertni izvedbi), v katerem bo mogoče prisluhniti glasbi iz vseh šestih filmov, to pa bodo spremljali odlomki iz filmov po izboru Georgea Lucasa.

Tudi z razstavo filmskih rekvizitov
Filmsko glasbo Johna Williamsa bo v živo interpretiral simfonični orkester, celoten dogodek pa bo pospremila potujoča razstava, na kateri bosta med drugim na ogled kostuma jedijskih mojstrov Kita Fista in Ploja Koona. Poleg tega si bo mogoče ogledati tudi stare in nove rekvizite iz vseh šestih filmov. Koncert bo povezoval Anthony Daniels, igralec, ki je oživil robota C-3PO, dogodek pa naj bi trajal več kot dve uri.

Kot je pojasnil Lucas, so uporabili ključne skladbe, nato pa zmontirali vse prizore, ki ustrezajo posameznim temam. Tako lahko gledalec dobro uvidi pomen glasbe v filmu, meni režiser. "Celotna filmska glasba je odraz ustvarjalnosti Johna Williamsa in njegove neverjetne sposobnosti stopnjevanja čustvenih vidikov filma," je še pojasnil Lucas.

Prvemu koncertu z glasbo Vojne zvezd bodo prisluhnili 1. oktobra v kalifornijskem mestu Anaheimu, nato pa se bodo do konca leta v ZDA in Kanadi ustavili še na v 40 koncertih. Organizatorji upajo, da bodo dogodek predstavili tudi v Evropi in drugod po svetu, tja pa se nameravajo odpraviti prihodnje leto.

Vpogled v glasbeni spektakel, ki je nastajal več kot štiri leta, so imeli londonski gledalci že aprila, in sicer pod naslovom Star Wars: A Musical Journey (Vojna zvezd: Glasbeno potovanje.