Razstavo Femicomix lahko v Šiški ujamete do 19. 10. Foto: CUK Kino Šiška
Razstavo Femicomix lahko v Šiški ujamete do 19. 10. Foto: CUK Kino Šiška

V sklopu 21. festivala Mesto žensk, katerega osrednji del bo sicer potekal med 5. in 15. oktobrom, že danes v CUK Kino Šiška vrata odpira razstava stripov 17 umetnic Femicomix, ki predstavlja moč in zmogljivost ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu.

Odpravljanje predsodkov
"Ženski strip v estetskem smislu ne obstaja. Obstaja pa neko splošno prepričanje, da žensk strip ne zanima. Navkljub temu pa je v avtorskem stripu vse več avtoric. Ena od misij programa Komikaz je tudi afirmacija stripovskih avtoric"
, so zapisali avtorji postavitve. Nekatere med njimi so bile prvič objavljene ravno v Komikazah, sama mreža pa je bila večkrat označena kot “ženska” ravno zaradi kopice aktivnih protagonistk. Selekcija sodelujočih avtoric je nastala iz arhiva objavljenih spletnih in tiskanih izdaj Komikaz.

Danes mreža Komikaze združuje 240 avtorjev/avtoric iz 45 držav, do zdaj je izšlo 37 spletnih številk, 13 tiskanih albumov in serija posebnih izdaj, objavili so že 4.300 strani stripov, postavili 177 razstav in organizirali 40 delavnic.

Današnje odprtje spremlja DIY delavnica bedžev s Petro Brnardić in Petro Balekić ter koncert hrvaškega zbora Praksa. Svoje nezadovoljstvo in socialni upor "praktiki" izražajo na ulicah s pesmimi, ki govorijo o družbenih razlikah, s katerimi se spoprijemamo, razredni solidarnosti in preseganju nacionalnih meja.