V obdobju med letoma 2010 in 2014 je arhiviranih 2.700 dogodkov v 79 državah. V letu 2013 so se slovenski ustvarjalci predstavili v 420 mestih v 64 državah. Največja koncentracija dogodkov slovenske kulture v tujini je seveda v Evropi. Foto: Spletna stran http://worldmap.culture.si/
V obdobju med letoma 2010 in 2014 je arhiviranih 2.700 dogodkov v 79 državah. V letu 2013 so se slovenski ustvarjalci predstavili v 420 mestih v 64 državah. Največja koncentracija dogodkov slovenske kulture v tujini je seveda v Evropi. Foto: Spletna stran http://worldmap.culture.si/
Avtorji Zemljevida sveta Culture.si: programerji in razvijalci spletnih orodij: Mitja Doma, Luka Frelih, Žiga Kranjec, Zoran Obradović; urednice: Helena Pivec, Alenka Pirman in Anja Mrak (urednica za dogodke); oblikovalec: Ivian Kan Mujezinović; tekstopiska: Irena Duša. Foto: Spletna stran http://worldmap.culture.si/

Spletni interaktivni zemljevid slovenskih kulturnih dogodkov po svetu za obdobje 2010-2014 prikazuje več kot 2.700 arhiviranih dogodkov v 79 državah. Spletni zemljevid omogoča geografski pregled napovedanih in arhiviranih kulturnih dogodkov, iskanje in prikazovanje po različnih merilih (čas, kraj, država, umetniško področje ...), prikaz seznamov prizorišč oziroma gostiteljev v posameznih državah in mestih ter ciljni prilagojeni prikaz dogodkov glede na potrebe uporabnika.

Poleg tega so izdelali še tiskani plakat Culture from Slovenia Worldwide (Zemljevid sveta Culture.si) - zemljevid sveta z označenimi kraji gostovanj po številnih državah.

Oboje je izdelala ekipa Ljudmile, laboratorija za znanost in umetnost, ki je skrbnik nacionalnega portala Culture.si v angleščini, namenjenega predstavitvi slovenske kulture tujcem in spodbujanju mednarodnega sodelovanja.

Informacije, arhiv in pomoč pri mednarodnem povezovanju
Interaktivni zemljevid slovenske kulture po svetu bo tako ponujal več informacij na enem mestu ter omogočal zbiranje podatkov in gradnjo celovitejšega arhiva dogodkov ter svetovnih prizorišč. V pomoč bo tudi gospodarstvenikom, znanstvenikom, diplomatom in producentom pri vzpostavljanju povezav in novih priložnosti v mednarodnem prostoru. Kot poudarjajo, je pomembno prav profesionalno sodelovanje, koprodukcije in soustvarjanje sodobne kulturne krajine v mednarodnem merilu, s čimer so slovenski producenti in ustvarjalci že zdavnaj presegli frazo "promocije Slovenije v tujini" kot izvoz slovenske kulture in ustvarjanje lepe podobe o njej ter dokazali enakopravno umeščenost v mednarodnem prostoru.

Spodbudni podatki o slovenskih dogodkih po svetu
V letu 2013 so se slovenski ustvarjalci predstavili v 420 mestih v 64 državah. Zapisali so 230 gledaliških dogodkov, 200 koncertov, 240 razstav, 150 predstavitev slovenskega filma in 110 literarnih dogodkov, 78 plesnih gostovanj, 50 predstavitev arhitekture in oblikovanja. Skoraj 250 dogodkov od skupno 950 je bilo v sodelovanju z našimi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi, ki so ali soorganizirala ali promocijsko podprla dogodke, sta sporočili urednici portala Culture.si Helena Pivec in Alenka Pirman.