Strokovna komisija za področje uprizoritvenih umetnosti neodvisne produkcije je na štiriletnem programskem razpisu izbrala osem zavodov in društev. Nekatere uveljavljene nevladne organizacije, kot so Maska, Mesto žensk, Emanat, Delak, Nomad Dance Academy Slovenija in Gledališče Glej, so tokrat ostale brez državne podpore, ki je ključna za njihovo delovanje. Foto: Pixabay
Strokovna komisija za področje uprizoritvenih umetnosti neodvisne produkcije je na štiriletnem programskem razpisu izbrala osem zavodov in društev. Nekatere uveljavljene nevladne organizacije, kot so Maska, Mesto žensk, Emanat, Delak, Nomad Dance Academy Slovenija in Gledališče Glej, so tokrat ostale brez državne podpore, ki je ključna za njihovo delovanje. Foto: Pixabay
Sorodna novica Kljub ustreznim referencam nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev

Poslanec SD-ja Marko Koprivc je ministra Vaska Simonitija pozval, naj nemudoma odstopi, saj, kot je dejal, "toliko škode, kot jo je naredil minister Simoniti za polje kulture in vsa preostala področja, ki jih pokriva ministrstvo za kulturo, niso naredili vsi ministri skupaj od leta 1990".

"Nevredno demokratične države"
Glede rezultatov štiriletnega programskega razpisa za kulturne programe v umetnosti je poudaril, da na njem niso bili uspešni nekateri najpomembnejši in najuglednejši kulturni ustvarjalci v Sloveniji, kar se dogaja v kulturi, pa je po njegovih besedah "sramotno in nevredno demokratične države sredi Evrope".

Prepričan je, da so bili ustvarjalci, ki so bili na razpisu neuspešni, od države kaznovani z nefinanciranjem zato, ker so preveč kritični do oblasti, ter tovrstno kaznovanje označil za nedopustno. "Ne smemo pustiti, da se ubija vse, kar je kolikor toliko kritično, da se ubija neodvisno umetnost in da se uničujejo neodvisne medije. To je nedopustno, zato od ministra Simonitija zahtevamo, da nemudoma odstopi," je pozval Koprivc.

Poslanec Koprivc nefinanciranje nekaterih kulturnikov razume kot kazen za kritičnost do oblasti. Foto: BoBo
Poslanec Koprivc nefinanciranje nekaterih kulturnikov razume kot kazen za kritičnost do oblasti. Foto: BoBo

Gre za zelo jasno politično akcijo ministra Simonitija in Janševe vlade, ki bi se v času največje javnozdravstvene, gospodarske, socialne, stanovanjske in demografske krize morala ukvarjati s pomembnimi vprašanji, pa se raje ukvarja z obračunavanjem s svojimi kritiki ali tistimi, ki ji nastavljajo ogledalo.

Primož Siter

Levica: Vlada načrtno uničuje kulturo
Aljaž Kovačič
(LMŠ) je povedal, da jih rezultati razpisa niso presenetili. Da ta vlada nasprotuje nevladnikom, ki so bili kritični do vseh vlad, po njegovih besedah ni presenečenje, uničevanje nevladnikov pa je le še ena točka v uničevanju kulture, je menil. Kot je še povedal, so nad rezultati razpisa razočarani, saj bodo škodo imeli tisti, "ki slovensko kulturo bogatijo in jo predstavljajo v svetu".

Pričakovati, da bo minister "kar koli storil v dobro slovenske kulture", je po njegovih besedah utopično, zato so v pričakovanju volitev v upanju, da se bo po njih spremenil tudi odnos do kulture, ki mora biti spoštljiv do vseh teh, ki slovensko kulturo ustvarjajo.

Sorodna novica Gledališče Glej ostalo brez sredstev ministrstva za kulturo

Tudi Primož Siter (Levica) je bil v izjavi kritičen do vlade Janeza Janše, ki, kot je dejal, "načrtno že cel svoj mandat uničuje slovensko kulturo". Simoniti po njegovih besedah s svojo akcijo nevladne organizacije v kulturi, njihove programe ter tudi ustvarjalce same "potiska na rob preživetja" in tukaj je po njegovem mnenju "zelo jasna politična dimenzija", saj gre za organizacije, ki so kritične do dela vsake vlade.

Poudaril je, da so med tistimi, ki na razpisu niso bili uspešni, "vrhunski kulturni ambasadorji Slovenije v tujini". "Gre za zelo jasno politično akcijo ministra Simonitija in Janševe vlade, ki bi se v času največje javnozdravstvene, gospodarske, socialne, stanovanjske in demografske krize morala ukvarjati s pomembnimi vprašanji, pa se raje ukvarja z obračunavanjem s svojimi kritiki ali tistimi, ki ji nastavljajo ogledalo," je dejal.

Ministrstvo za kulturo z ministrom Simonitijem bi moralo biti po Siterjevih besedah "prvi branik slovenske kulture in kulturnih ustvarjalcev", a tukaj zavzemajo ravno diametralno nasprotno vlogo, "kot krvniki, kot grobarji slovenske kulture, kar je nesprejemljivo", je dejal Siter in dodal, da bi takšna vlada morala že zdavnaj oditi.

Z ministrstva za kulturo so za Televizijo Slovenija pred dnevi na kratko odgovorili le, da sredstva dobijo najbolje ocenjeni projekti. Foto: Evropska unija
Z ministrstva za kulturo so za Televizijo Slovenija pred dnevi na kratko odgovorili le, da sredstva dobijo najbolje ocenjeni projekti. Foto: Evropska unija

Kot v sporočilu za javnost navajajo v Levici, so brez sredstev ostali Zavod Maska, Delak center, Zavod Emanat, Mesto žensk, Nomad Dance Academy Slovenija, Carmina Slovenica, skupina Laibach, Gala Hala na Metelkovi, Gledališče Glej in drugi.

V službi za odnose z javnostmi na ministrstvu so sicer napovedali pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle.

Asociacija opozarja na zapostavljenost uprizoritvenih umetnosti
Na rezultate razpisa so se odzvali tudi v društvu Asociacija; izpostavili so sedem problematičnih točk, na prvem mestu pa selektivno razvojno naravnanost v odnosu do posameznih področij ustvarjalnosti. "Problematične primere presoj ob rezultatih razpisa najdemo povsod, a če ministrstvo za kulturo razvojno deluje, ko gre za glasbo in vizualne umetnosti, v primeru intermedijskih in uprizoritvenih ne moremo trditi enako", so zapisali.

Največ problematičnih primerov namreč beležijo v primeru uprizoritvenih umetnosti, a to, kot so zapisali, ni presenečenje, saj ministrstvo ob tem, da že najmanj 12 let ni povečalo števila v sofinanciranje izbranih upravičencev, vseskozi veča zahteve po proizvodnji in zmanjšuje delež državne podpore, dogajanje pa vsekakor zgovorno priča o odnosu do področja.

Ministrstvo so označili kot "trdnjavo, do katere nevladne organizacije nimajo dostopa". Ministrstvo vztrajno zavrača dialog z nevladnimi organizacijami, kot problematična pa se zdaj spet kaže tudi pred leti uvedena sprememba ministrstva, ki je ukinilo postopek, po katerem so imeli prijavitelji ob prvem odločanju strokovne komisije možnost morebitne nejasnosti in vlogo dodatne obrazložiti. Vse to pomeni, da upravičenci nimajo druge izbire, kot da se zagovarjajo po sodni poti, so navedli v odzivu.