"Vsak dan bodo dva, trije dogodki, za predstave, ki se bodo zvrstile na festivalu, pa lahko rečem, da odražajo duh časa, v katerem živimo. Veliko je krstnih uprizoritev in avtorskih projektov. Vesela sem, da smo letos privabili k sodelovanju Forum slovanskih kultur, ki bo financiral dogodek Dramatične vizije, predstavitev dram, nagrajenih na natečajih v tujini in Sloveniji," je povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj. Foto: BoBo

Na festivalu se bo v 11 dneh zvrstilo 17 predstav in več spremljevalnih dogodkov. Vrhunec bo podelitev Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo.

Prva predstava v okviru festivala bo premiera drame Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. V prihodnjih dneh se bo nato zvrstilo osem tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado.


Po štiri predstave bodo na ogled v spremljevalnem in mednarodnem programu festivala, ki bo poleg slovenskih gostil tudi gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Vse predstave se bodo potegovale za nagrado občinstva.

Letošnji program je sestavil Gregor Butala, ki si je kot selektor ogledal 45 predstav. Te po njegovih besedah ponujajo precej zanimivo in raznoliko sliko slovenskega gledališča, v katerem je zaznal veliko krstnih uprizoritev in avtorskih projektov, malo pa slovenske dramske klasike.

Nekateri nagrajenci že znani
Za uvod v tradicionalni Teden slovenske drame, ki se začenja na svetovni dan gledališča, bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije podelilo priznanja za umetniške dosežke v preteklem letu in za življenjsko delo. Za delo v preteklem letu bosta priznanje prejeli igralki Nina Ivanišin in Mateja Pucko, odličje Marije Vere za življenjsko delo pa igralec Evgen Car.

Veliki bršljanov venec bo za dolgoletno ustvarjalno delo in dosežke na področju gledališke maske prejela Barbara Pavlin, bršljanov venec za oblikovanje scenografij in kostumografij v predstavah Granatno jabolko Tomaža Sveteta in Kraja Erica Chapella pa Vasilija Fišer.