Predstava pod režisersko taktirko Jerneja Lorencija Mrtvec pride po ljubico bo odprla letošnji teden slovenske drame. Foto: Mare Mutić
Predstava pod režisersko taktirko Jerneja Lorencija Mrtvec pride po ljubico bo odprla letošnji teden slovenske drame. Foto: Mare Mutić
Evgen Car je v svoji karieri nanizal vrsto izjemnih vlog. Foto: Tone Stojko
Barbara Pavlin bo prejela veliki bršljanov venec za dolgoletno ustvarjalno, inovativno in predano delo in dosežke na področju gledališke maske, s katerimi je pomembno sooblikovala številne prelomne predstave Slovenskega mladinskega gledališča. Foto: SMG
Nina Ivanišin v predstavi Še vedno vihar. Foto: Peter Uhan
Mateja Pucko je prejela igralsko priznanje združenja. Foto: Damjan Varc
Vasilija Fišer bo 27. marca, ko bo podelitev nagrad, prejela bršljanov venec za leto 2013. Foto: Tjaša Nadižar

V tekmovalnem programu bo uprizorjenih osem predstav, po štiri predstave pa se bodo zvrstile v spremljevalnem in mednarodnem programu. V slednjem se bodo predstavile tudi gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije in Bosne in Hercegovine. Med 25. in 29. marcem bodo potekale tudi delavnice dramskega pisanja, ki jih bo vodil priznani dramatik in pedagog Goran Stefanovski, ki bo svoje bogato znanje predajal 11 študentom AGRFT in ljubljanske Filozofske fakultete.

"Vsak dan bodo dva, trije dogodki, za predstave, ki se bodo zvrstile na festivalu, pa lahko rečem, da odražajo duh časa, v katerem živimo. Veliko je krstnih uprizoritev in avtorskih projektov. Vesela sem, da smo letos privabili k sodelovanju Forum slovanskih kultur, ki bo financiral dogodek Dramatične vizije, predstavitev dram, nagrajenih na natečajih v tujini in Sloveniji," je povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj.

Festival predstavlja tudi velik finančni zalogaj, ministrstvo za kulturo je zanj prispevalo 53 tisoč, mestna občina Kranj pa 57 tisoč evrov.

"Zanimivost lanske produkcije je, da je bilo veliko krstnih uprizoritev in avtorskih projektov, malo pa slovenske dramske klasike. V spremljevalni program pa sem uvrstil projekte, ki prvenstveno ne sledijo gledališkemu tekstu, pač pa so bolj kot gledališke, glasbene predstave," je povedal selektor letošnjega tedna slovenske drame Gregor Butala, ki si je ogledal 45 predstav, saj predstavljajo zanimivo in raznoliko sliko slovenskega gledališča.

Nagrada za življenjsko delo Evgenu Carju
Združenje dramskih umetnikov bo ob začetku tedna drame in svetovnem dnevu gledališča podelilo tudi priznanje za umetniške dosežke v preteklem letu in priznanji za življenjsko delo. Veliki bršljanov venec bo prejela Barbara Pavlin za dolgoletno ustvarjalno delo in dosežke na področju gledališke maske, bršljanov venec bo dobila Vasilija Fišer za oblikovanje scenografij in kostumografij v predstavah Granatno jabolko Tomaža Sveteta in Kraja Erica Chapella. Igralki Nina Ivanišin in Mateja Pucko bosta prejeli priznanje ZDUS za umetniške dosežke v letu 2013, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa bo prejel dolgoletni igralec Evgen Car.

Utemeljitve nagrajencev, ki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 27. marca.

Odličje Marija Vera, igralsko priznanje za življenjsko delo, prejme Evgen Car, ki je v zavest slovenske gledališke javnosti zapisan predvsem kot igralec, ki zna neverjetno dobro oblikovati komične vloge. "Če pomislimo na njegovo, zdaj že štiri desetletja in pol dolgo igralsko pot, se ga zares najprej in najbolj spomnimo po komičnih vlogah – a ko o njegovih vlogah premišljujemo naprej, premišljujemo tudi o širokem razponu, ki ga ponujajo igralcu, in o tem, kako dobro je znal Car ponujeno izkoristiti. Res je, kar pravijo: ni komičnega brez tragičnega, ni vsakdanjega brez absurda. Če je svet oder, se v vsaki vlogi zagotovo skriva vse, samo najti je treba. In Evgen Car je našel. Znova in znova," so v utemeljitvi zapisali v združenju.

Veliki bršljanov venec za življenjsko delo bo prejela Barbara Pavlin za dolgoletno ustvarjalno, inovativno in predano delo in dosežke na področju gledališke maske, s katerimi je pomembno sooblikovala številne prelomne predstave Slovenskega mladinskega gledališča.

Mateja Pucko je prejela priznanje združenja za vloge vampirke Helle in medicinske sestre
Praskovje v predstavi
Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova (r. Janusz Kica), sobarice v predstavi John Gabriel Borkman Henrika Ibsna (r. Mateja Koležnik) in Marinele v predstavi Nema poroka Željke Udovičić (r. Dino Mustafić).

Vasilija Fišer prejme bršljanov venec, in sicer za oblikovanje scenografij in kostumografij v predstavah Granatno jabolko Tomaža Sveteta (r. Yulia Roschina, dir. Simon Robinson) v izvedbi SNG Opera in balet Maribor in Kraja Erica Chapella (r. Jaša Jamnik) v izvedbi SNG Nova Gorica.

Nina Ivanišin je prejela priznanje združenja za vloge Lenke v Svatbi Rudija Šelige (r. Jernej Lorenci), Moje matere v predstavi Še vedno vihar Petra Handkeja (r. Ivica Buljan), Maše v Treh sestrah Antona Pavloviča Čehova (r. Janusz Kica), Igralke v predstavi Gledališki bum-bonjera Luke Martina Škofa in Blaža Rejca (r. Luka Martin Škof) in več vlog v predstavi Božič pri Ivanovih Aleksandra Ivanoviča Vedenskega (r. Oliver Frljić).