Diana Koloini je SSG Trst umetniško usmerjala 15 mesecev. Bila je ena od sedmih umetniških vodij, ki so se v gledališču zamenjali v zadnjih petih letih. Foto: BoBo
Diana Koloini je SSG Trst umetniško usmerjala 15 mesecev. Bila je ena od sedmih umetniških vodij, ki so se v gledališču zamenjali v zadnjih petih letih. Foto: BoBo

Za novo sezono bodo imenovali novega umetniškega vodjo, za katerega bodo objavili razpis. S tem so v SSG v Trstu rešili najnujnejše vprašanje in omogočili nemoteno nadaljevanje dejavnosti tržaškega gledališča, so sporočili iz kulturne ustanove.

Smernice programa nove sezone bodo javnosti predstavili predvidoma že konec maja. Na seji v sredo je upravni svet sklenil, da bo v čim krajšem času objavil razpis za imenovanje novega umetniškega vodje, ki bo funkcijo prevzel z začetkom sezone 2014/2015, saj je prejšnji razpis, kot so zapisali, postavljal pogoje, ki ne ustrezajo zahtevam gledališča.

Na seji upravnega sveta, ki mu po novem predseduje Breda Pahor, so člani med drugim obravnavali tudi vprašanje reforme italijanskega sklada za gledališča Fus.

Medtem se v gledališču pripravljajo na novo uprizoritev - dramo Striček Vanja po motivih Čehova, ki bo premiero doživela 14. marca.

Vodstvo tržaškega gledališča je v zadnjem obdobju zaznamovalo več kadrovskih sprememb. Od januarja je bilo brez umetniškega vodje, na začetku februarja pa se je na novo konstituiral upravni svet.

Tega poleg predsednice Pahorjeve, ki zastopa Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ), sestavljajo še predstavnik deželne uprave Furlanije - Julijske krajine (FJK) Alessandro Malcangi, predstavnica Pokrajine Trst Marta Verginella, predstavnik Občine Trst Paolo Marchesi, predstavnik Društva Slovensko gledališče Adriano Sossi in predstavnica Sveta slovenskih organizacij Maja Lapornik, ki je bila tudi doslej predsednica upravnega sveta.