Predtem je raziskava ameriškega združenja glasbenih umetnikov pritrdila obtožbam številnih pevk. Domingo vse obtožbe zanika.

Domingo se je rodil leta 1941 v Madridu, vendar je odrasel v Mehiki, kjer je sprva študiral klavir in dirigiranje, sčasoma pa se je posvetil petju. Foto: Reuters
Domingo se je rodil leta 1941 v Madridu, vendar je odrasel v Mehiki, kjer je sprva študiral klavir in dirigiranje, sčasoma pa se je posvetil petju. Foto: Reuters

Domingo ima v Hamburški državni operi napovedane tri nastope v operi Simon Boccanegra Giuseppeja Verdija v okviru Italijanskih opernih tednov, ki bodo na sporedu od 8. marca do 2. aprila. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v operi spremljajo dogajanje okrog Dominga in ga jemljejo zelo resno.

"Vznemirjeni smo zaradi razvoja dogodkov in vprašanje okrog Placida Dominga jemljemo zelo resno," je povedal predstavnik opere Michael Bellgardt. Po njegovih besedah so dobro obveščeni. "Izmenjali bomo tudi mnenja z drugimi institucijami po Evropi in šele nato šli v javnost," je še povedal.

79-letnega pevca, dirigenta in režiserja je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo skupaj 20 žensk. Obtožbe segajo vse do 80. let prejšnjega stoletja. Preiskava, ki jo je proti opernemu zvezdniku sprožil ameriški sindikat, ki predstavlja operne izvajalce, ugotavlja, da je pevec "sodeloval v neprimernih dejavnostih, ki segajo od spogledovanj do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Odpovedani številni nastopi, v Evropi že vedno uživa podporo
Oktobra lani, po prvih obtožbah, je odstopil kot glasbeni direktor opere v Los Angelesu, kar je bil od leta 2003. Več opernih hiš in orkestrov v ZDA mu je odpovedalo nastope, medtem ko se drugod, predvsem v Evropi, še vedno oklepajo tega vedno bolj neslavnega, a še vedno zvezdniškega pevca opere.