Po objavi ugotovitev preiskave je španski operni zvezdnik objavil izjavo, v kateri se ženskam, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja, opravičuje za škodo, ki jim jo je povzročil. V izjavi, ki jo je objavil časopis Los Angeles Times, pevec še piše, da sprejema polno odgovornost za svoja dejanja.

Plácido Domingo je v izjavah, s katerimi se je odzval na poročanje o obtožbah, dejal, da so bile trditve
Plácido Domingo je v izjavah, s katerimi se je odzval na poročanje o obtožbah, dejal, da so bile trditve "v mnogih pogledih preprosto napačne". Ob tem je dejal še, da je takrat verjel, da so bili "interakcije in odnosi zmeraj prijetni in sporazumni", čeprav je poudaril, da so se do danes "pravila in standardi" spremenili. Foto: EPA

Vse obtožbe označil za netočne
79-letnega pevca, dirigenta in režiserja je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo skupaj 20 žensk. Obtožbe segajo vse do 80. let prejšnjega stoletja, vse pa je označil za netočne.

"Zaradi te izkušnje sem postal zrelejši"
"Spoštujem, da so se te ženske končno opogumile in spregovorile," je Domingo zapisal v izjavi. "Želim, da vedo, da mi je resnično žal za škodo, ki sem jim jo povzročil," je dejal in dodal, da sprejema polno odgovornost za svoja dejanja in da je zaradi te izkušnje postal zrelejši.

Ameriške operne hiše so zaradi obtožb odpovedale že dogovorjene nastope opernega pevca, sam pa je odstopil z mesta generalnega direktorja operne hiše v Los Angelesu, na katerem je bil od leta 2003. Foto: EPA
Ameriške operne hiše so zaradi obtožb odpovedale že dogovorjene nastope opernega pevca, sam pa je odstopil z mesta generalnega direktorja operne hiše v Los Angelesu, na katerem je bil od leta 2003. Foto: EPA

Obtožbe proti opernemu zvezdniku, ki je v svoji karieri deloval v nekaterih najprestižnejših svetovnih opernih hišah, so se začele pojavljati avgusta lani. Dva meseca pozneje je odstopil z mesta generalnega direktorja opere v Los Angelesu in se umaknil iz vseh načrtovanih predstav v newyorški Metropolitanski operi, s čimer je dejansko končal svojo kariero v ZDA.

Več žensk je povedalo, da jih je poskušal prisiliti v spolni odnos in da je včasih poklicno kaznoval tiste, ki so ga zavrnile. V svoji izjavi je Domingo dejal, da to nikoli ni bil njegov namen. "Zdaj razumem, da so se nekatere ženske morda bale odkrito izraziti iz skrbi, da bi to negativno vplivalo na njihovo kariero. Čeprav to nikoli ni bil moj namen, se nihče nikoli ne bi smel tako počutiti," je povedal Domingo.

Dejal je tudi, da želi vplivati na "pozitivne spremembe v operni industriji, tako da nihče drug ne bo imel podobne izkušnje", in izrazil upanje, da bo njegovo opravičilo spodbudilo tudi druge, da storijo enako.

Obtožbe so na Domingovo kariero vplivale predvsem v ZDA, medtem ko v Evropi nastopa še naprej – od obtožb je nastopil v Avstriji, na Madžarskem in v Rusiji.