Mojca Fatur v monokomediji Nikoli ni prepozno. Foto: SiTi Teater
Mojca Fatur v monokomediji Nikoli ni prepozno. Foto: SiTi Teater

Letošnji festival Dnevi komedije v SLG-ju Celje drevi odpira predstava Nikoli ni prepozno v produkciji Krekerja in SiTi teatra BTC, ob zaključku festivala 12. marca pa bodo podelili nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta.

Selektorica Alja Predan si je sicer ogledala 19 prijavljenih predstav in še nekatere po lastnem izboru. Izbrane predstave bo ocenjevala žirija, v kateri so dramaturginja Evelin Bizjak, režiser Tin Grabnar ter režiserka in igralka Alenka Kraigher.

Celjska gledališka hiša s statusom dvoživke
Po besedah selektorice je izbira institucionalnih gledališč pomembna, saj festival ne razpolaga z velikim proračunom, zato so zanj pomembne izmenjave med gledališči. Tako lahko denimo gostijo ljubljansko Dramo, ki ji pozneje vrnejo obisk s svojo predstavo, je pojasnila. Ob tem je spomnila, da ima celjsko gledališče v nasprotju s tremi nacionalnimi gledališči – ljubljansko in mariborsko Dramo ter novogoriškim gledališčem, ki jih v celoti financira država – skupaj z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Slovenskim mladinskim gledališčem status dvoživke, saj je ustanovitelj mestna občina, financer pa država.

Selektorica Dnevov komedije Alja Predan izpostavlja, da ta celjski festival ne razpolaga z velikim proračunom, zato so zanj pomembne izmenjave med gledališkimi hišami. Foto: BoBo
Selektorica Dnevov komedije Alja Predan izpostavlja, da ta celjski festival ne razpolaga z velikim proračunom, zato so zanj pomembne izmenjave med gledališkimi hišami. Foto: BoBo

Alja Predan je kot zanimivost letošnjega izbora omenila še, da so med izbranimi predstavami kar tri monokomedije, kar pripisuje ustvarjanju še v času epidemije. Od sedmih festivalskih predstav je le eno režirala režiserka, tri pa se podpisujejo pod dramska besedila.

SNG Drama Ljubljana bo na festivalu tekmovala s komedijama Veliki diktator v režiji Diega de Bree in Party v režiji Ivice Buljana, ki sta nastali po predlogi istoimenskih filmov, Mestno gledališče ljubljansko pa s francosko bulvarko Yasmine Reza Bog masakra v režiji de Bree in avtorskim projektom Sebastiana Cavazze Shakespeare, nastalim po delu britanskega dramatika Stevena Berkoffa Shakespearjevi zlobneži.

Prešernovo gledališče Kranj se festivala udeležuje z družbeno angažirano komedijo Daria Foja Vse zastonj! Vse zastonj! v režiji Ajde Valcl, celjsko gledališče pa z igro Williama Missourija Downsa Poglej me! režiserja Luke Marcena.

Festival bo gostil tudi performans MandićCirkus (oblečen), ki je nastal v produkciji Vie Negative in koprodukciji ljubljanske Drame, ter komedijo Nikoli ni prepozno v produkciji SiTi teatra in Krekerja. Gre za edino predstavo, ki je nastala po izvirnem slovenskem besedilu, ki ga podpisujeta dramatičarka Jera Ivanc in soavtor Žan Papič. Uprizoritev v režiji Marcena z Mojco Fatur v glavni vlogi drevi odpira festival.

Že odprt natečaj za žlahtno komedijsko pero 2024
Gledalci in gledalke bodo tudi letos izbrali komedijantko ali komedijanta večera ter glasovali za najboljšo komedijo festivala. Nagrade žlahtno komedijsko pero tokrat ne bodo podelili, saj je nagrada bienalna, je pa že odprt javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo za nagrado žlahtno komedijsko pero 2024. Rok za oddajo besedil je 30. september.