Foto:
Foto:
Roman Polanski
Roman Polanski je igralce že začel pripravljati na premiero, ki je previdena za 10. december. Foto: EPA
Willem Defoe kot Max Schreck v filmu Vampirjeva senca
Vampirji so po številu upodobitev v filmih skoraj zagotovo zmagovalci med bitji, katerih obstoj do zdaj še ni bil dokazan. Foto: EPA
V Nemčiji ni težko najti mladih, ki jih navdušujejo zgodbe o vampirjih. A verjetno tudi drugod po svetu ni veliko drugače. Foto: EPA

Polanski bo namreč na oder berlinskega gledališča Theater des Westens postavil muzikal Ples vampirjev, katerega scenarij sledi zgodbi iz grozljive komedije z istim naslovom, ki jo je Polanski predstavil leta 1967. Glavni izziv režije Plesa vampirjev je iskanje ravnotežja med grozo in humorjem. Polanski bo ta ekvilibrij skušal poiskati že tretjič. Prvič ga je iskal na snemanju filma, drugič pa leta 1997, ko je muzikal režiral v gledališču Raimund Theater na Dunaju.

Muzikal Ples vampirjev ni neznanka
Priljubljenost muzikala portjuje dejstvo, da so Ples vampirjev v naslednjih letih - tokrat brez sodelovanja Romana Polanskega - uprizorili tudi v Stuttgartu in Hamburgu. Očitno so nad večino časa precej prikupnimi, na trenutke pa tudi krvoločnimi krvosesi najbolj navdušeni ravno na območju, kjer se govori nemški jezik. Osrednje utelešenje zla bo v Berlinu igralec Thomas Borchert, ki je vlogo grofa Krolocka preštudiral že med sodelovanjem pri predstavi hamburškega gledališča. Njegovo žrtev, čedno dekle Sarah, pa bo odigrala Lucy Scherer.

Vedno je zanimiva tudi izbira čudaškega proučevalca vampirjev, doktorja Abronsiusa. Tega bo tokrat upodobil Veit Schäfermeier, njegovega pomočnika, ki mu je seveda zelo ljub pogled na brhko Sarah in ki ga je v filmu upodobil Polanski, pa bo tokrat odigral Alexander Klaws. Klawsa Nemčija pozna predvsem kot prvega zmagovalca resničnostnega šova Deutschland sucht den Superstar (Nemčija išče superzvezdo), vloga Alfreda pa bo njegova prva gledališka vloga.

Navdušenje nad vsem mračnim
Premiera berlinske produkcije je predvidena za december, ko bo Polanski v središču pozornosti medijev tudi zaradi podelitve nagrade za življenjsko delo, ki mu jo bo decembra izročila Evropska filmska akademija. Polanskemu se verjetno ni treba bati, da bo muzikal popolna polomija. Za ogled prejšnjih odrskih postavitev Plesa vampirjev je namreč v Nemčiji pošlo več milijonov vstopnic. Razcvet popa in rocka z "mračnjaškim oziroma gotskim pridihom", ki je Nemčijo zajel v zadnjih letih, pa napoveduje, da bo muzikal pritegnil tudi številne mlade, ki sicer ne zahajajo v gledališče.

Spomin na leto 1967
Film Ples vampirjev velja za eno najbolj posrečenih srhljivih komedij, ki se je že zdavnaj prebila tudi med najbolj legendarne filme vseh časov. Potovanje rahlo trčenega profesorja Abronsiusa in njegovega pomočnika v Transilvanijo, kjer se ponoči godijo čudne reči in kjer se tudi najbolj "običajni" prebivalci vasi obnašajo presneto nenavadno, je navdušilo tudi številne, ki jih žanr grozljivke nikoli ni pritegnil. K uspehu filma ni prispevala le iskriva zgodba o razkrinkavanju vampirske zalege, ki kraljuje na gradu grofa Krolocka in ki ugrabi prelestno Sarah, ampak tudi odlična izbira igralcev. Jack MacGowan v vlogi Ambrosiusa, Polanski kot zmedeni in nesrečno zaljubljeni Alfred, naivna in navidezno sramežljiva Sharon Tate ter Iain Quarrier, ki je upodobil domišljavega sina grofa Krolocka, so na platnu delovali odlično.