"Mrtvec pride po ljubico je poetična drama, naslonjena na poznano slovensko ljudsko pesem, ki jo je avtorica polemično do predloge in motiva dramsko obdelala sredi osemdesetih. Povzema motiv čezgrobne in nadčasne ljubezni, da bi ga oklestila vsakršne idealitete in ga sklatila na pragmatična tla, da bi ga umestila v ljubezni nenaklonjeno, opravljivo in do konca zamerljivo srenjo, kjer vedo vsi vse o vsakomur," je o predstavi zapisal Matej Bogataj. Foto: Mare Mutić
V predstavi Boris, Milena, Radko osrednji ljubezenski trikotnik tvorijo Milena Zupančič kot igralka, Radko Polič kot novinar in Boris Cavazza kot kapitan dolge plovbe v pokoju. Ob njih igrata še Alojz Svete kot Radkova mama in Nina Valič kot Milenina in Radkova hči. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Boris, Milena, Radko po besedilu in v režiji Dušana Jovanovića na oder postavlja ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe. Duhovita igra o ljubezni in strasteh v zrelih letih se med drugim sprašuje, ali so erotične in ljubezenske peripetije pri teh letih sploh še primerne, ter pod vprašanj postavlja tudi naš odnos do življenja, ki ga prepogosto jemljemo kot samoumevno rutino.
Drama Mrtvec pride po ljubico ima korenine v istoimenski ljudski pesmi in tudi v Prešernovi predelavi Burgerjeve Lenore. Svetlana Makarovič je temo obdelala iz drugih zornih kotov. Skozi shizofrenijo uvede dve Micki, ki se borita za prevlado in preživetje. Ob njiju so še Sveti Tadej, videc in spovedovalec grehov, ter dve materi, Mickina in Mlinarjeva.
Politika in ljubezen v satiričnih predstavah
Dneve satire v zagrebškem satiričnem gledališču Kerempuh prirejajo v spomin na enega največjih hrvaških komediografov, Fadila Hadžića. Letošnje, 38., dneve bodo 3. junija odprli s premiero predstave Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja), ki jo je po besedilu svojega očeta Iva Brešana režiral Vinko Brešan. "Predstava v predstavi" velja za eno najbolj priljubljenih hrvaških gledaliških iger, ob prvi odrski uprizoritvi leta 1971 pa je razburila takratni jugoslovanski politični vrh.
Na letošnjih dnevih satire bodo nastopile številne igralske legende, med njimi Milena Zupančič, Radko Polič, Boris Cavazza, Jelisaveta Seka Sablić in Bogdan Diklić. Do 21. junija se bo v glavnem programu zvrstilo 13 gledaliških predstav iz Hrvaške, Slovenije, Srbije in Črne gore, ki jih povezujeta motiva politike in ljubezni. Kot je pojasnila selektorica festivala Mani Gotovac, bodo štiri predstave obravnavale ljubezen, devet pa jih bo v ospredju postavljalo družbeno in politično dogajanje. Med predstavami na festivalu je tudi Shakespearjev Hamlet v režiji Oliverja Frljića in izvedbi Zagrebškega gledališča mladih, ki ga bomo pri nas lahko videli na Drama Festivalu 7. junija v ljubljanski Drami.
V okviru spremljevalnega programa bodo potekali nočni pogovori s poznanimi hrvaškimi političnimi osebnostmi, ki jih bo vodil priljubljeni hrvaški televizijski novinar Aleksandar Stanković. Napovedujejo še koncerta skupin Let 3 in TBF.