Silvija Jovanovič je v Šentjakobskem gledališču že pred leti navdušila s predstavo Ana Migrena. Foto: Šentjakobsko gledališče
Silvija Jovanovič je v Šentjakobskem gledališču že pred leti navdušila s predstavo Ana Migrena. Foto: Šentjakobsko gledališče
Bridget Jones
Bridget Jones se je s svojim večnim pritoževanjem nad kilogrami in iskanjem Pravega močno približala Slehrnici.

V Šentjakobskem gledališču so odprli Dosje: Hiacinta Novak 01. Predstava je nastala po literarni predlogi Dnevnik Hiacinte Novak avtorice Aksinje Kermauner, režijo pa je prevzela Jana Kolarič. V vlogi Hilde, prijateljice naslovne junakinje, nastopa Silvija Jovanovič.

Inovativni podvig je plod sodelovanja med Silvijo Jovanovič, ki že nekaj časa sanja o domači gledališki nanizanki, in Aksinjo Kermauner, avtorico Dnevnika Hiacinte Novak, ki si želi svoje knjige videti tudi v tridimenzionalni obliki. Avtorici sta k sodelovanju poleg režiserke povabili še igralki Mirjam Pirnat ter Lili Bačer Kermavner, ki se bosta predstavili v drugem in tretjem delu. Nadaljevanja bo ekipa izvedla še v letošnjem letu.

V prvem delu so gledalci Hiacinto Novak spoznali s pomočjo njene prijateljice Hilde, ki jo igra Silvija Jovanovič. Nanizanka se ukvarjala z večnimi vprašanji, ki naj bi si jih zastavljala sodobna ženska - saj veste: ali se žabe lahko spremenijo v prince? Tudi nadaljevanja, ki si bodo sledila v mesečnih presledkih - od tod številka 1 v naslovu -, bodo zasnovana kot monokomedija.

Avtor glasbe naslovnega songa z naslovom Človek je le drobec peska v mešalcu za beton je Aleš Klinar, ki je pred mikrofon postavil, seveda, Anjo Rupel. Predstava je nastala v produkciji Studia Biti in koprodukciji Kulturnega zavoda KULT ob podpori Šentjakobskega gledališča. Kdor je zamudil premiero, še vedno lahko ujame eno ponovitev, 22. in 23. junija ob 20.00, prav tako v Šentjakobskem gledališču.