Peterica bo v prvem julijskem tednu izvedla pet predstav s skeči iz televizijske serije in filmov Monty Python. Foto: EPA
Peterica bo v prvem julijskem tednu izvedla pet predstav s skeči iz televizijske serije in filmov Monty Python. Foto: EPA
Monty Python
Kolektiv Monty Python je v Veliki Britaniji na odru nazadnje nastopil pred 40 leti, tedaj še v družbi leta 1989 umrlega Grahama Chapmana. Foto: EPA
Monty Python
Peterica ob praznovanju 40-letnice prve epizode kultne serije. Foto: EPA

Komiki John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones in Michael Palin, ki so konec šestdesetih let z Letečim cirkusom Montyja Pythona na glavo postavili vse dotlej veljavne standarde komedije, so zaradi velikega zanimanja svojim oboževalcem med 2. in 5. julijem ponudili štiri dodatne datume. Vstopnice za nastop peterice - šestega člana Grahama Chapmana je skupina zaradi raka izgubila leta 1989 -, ki je napovedan za 1. julija v londonski O2 Areni, so po osnovni ceni prodajali pod 100 britanskimi funti (okoli 120 evrov).
Že 15 minut za tem, ko so vstopnice pošle, so jih preprodajalci začeli ponujati za 1.600 funtov (1.900 evrov).

Komiki, ki so se spoznali že v študijskih letih, nato pa skupno pot uspešno nadaljevali delo na televiziji – prvo epizodo Letečega cirkusa Montyja Pythona so posneli leta 1969 -, kljub vmesnemu praznovanju 40-letnice skupaj niso nastopili od leta 1980.
Več kot le predstava
Prvotno zamišljeno kot enkratno vrnitev je peterica napovedala prejšnji teden. Na petih predstavah bo skupina znova uprizorila večino svojih skečev iz televizijske serije in filmov. Režijo prevzema Eric Idle, ki je napovedal, da lahko občinstvo pričakuje "nekaj komedije, nekaj glasbe in kanček antične spolnosti".
"To bo velik šov, skorajda muzikal," je še napovedal, kljub prepričanju, da je po sedemdesetem letu lažje biti trapast, pa jih bodo leta pri izvedbi nekaterih skečev vseeno omejila. Cleese je spomnil na antologijski Ministry of Silly Walks. "To je zdaj nemogoče, ker imam umetno koleno in umeten kolk."
Specifičen smisel za humor so Pythonovci prenesli tudi na veliko platno, med drugim Monty Python in Sveti gral, ki je čez noč postala filmska uspešnica, nato pa nadaljevali s kontroverznim Brianovim življenjem in Monty Python: Smisel življenja, ki je leta 1983 na canskem filmskem festivalu osvojil nagrado žirije.