Osrednja enota Mariborske knjižnice s čitalnico. Foto: Radio Maribor
Osrednja enota Mariborske knjižnice s čitalnico. Foto: Radio Maribor

V knjižnici zato pozivajo svoje članstvo, da si do vključno 16. oktobra naredi zalogo knjig za čas, ko bodo knjižnico zaradi selitve za dva meseca zaprli. V obdobju od 18. oktobra 2021 do 5. januarja 2022 se opomini in zamudnine za gradivo, izposojeno na Rotovškem trgu, ne bodo obračunali, sporočajo iz knjižnice. V času zaprtja osrednje enote pa si je mogoče gradivo izposoditi in brezplačno vrniti v vseh drugih enotah Mariborske knjižnice.

Rotovški trg s pogledom na Pionirsko knjižnico. Foto: Radio Maribor
Rotovški trg s pogledom na Pionirsko knjižnico. Foto: Radio Maribor

Pionirska knjižnica ostaja na svoji lokaciji
Knjižničarji sporočajo še, da Pionirska knjižnica, ki ponuja knjige za otroke in mladino, ostaja na Rotovškem trgu, saj njena stavba ni predvidena za rušenje.

Selitev osrednje enote in čitalnice na nadomestno lokacijo ne bo preprosta, saj bo treba preseliti okoli 160.000 knjig. "To se meri v desetinah ton. Treba bo tudi razstaviti, prepeljati in nato na novi lokaciji sestaviti okoli štiri kilometre polic. To ne bo lahko, a smo vseeno izjemno veseli, ker to pomeni, da se obetajo res svetlejši časi za nas," je povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak in dodala, da so končno dočakali dan, ko dolgoletne obljube o rešitvi njihovih prostorskih težav postajajo resničnost.

Na nadomestni lokaciji v središču mesta, v prvem nadstropju trgovskega centra City pri Trgu Leona Štuklja, bodo vrata odprli predvidoma 20. decembra.

Trgovski center City. Foto: Radio Maribor
Trgovski center City. Foto: Radio Maribor

V iskanju izvajalca gradbenih del
Po pridobitvi pravnomočnega dovoljenja za gradnjo Centra Rotovž in potrditvi ministrstva za kulturo, da bo polovično sofinanciralo projekt, je mariborska občina sredi septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del. Ponudbe zbira do 18. oktobra.

Glede na napovedi bodo gradbena dela zagnali v zimskih mesecih, takoj po uspešnem zaključku javnega razpisa, in sicer najprej z rušenjem objekta, čemur bo sledila gradnja novega. Razpis velja tako za rušenje kot za gradnjo objekta.

Korak naprej za Center Rotovž: polovico denarja bo primaknila država

Predvidoma čez tri leta znova na Rotovškem trgu
Izgradnja Centra Rotovž je ocenjena na 25 milijonov evrov in velja za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Z njim želi občina rešiti prostorsko stisko osrednje enote Mariborske knjižnice, obenem pa pridobiti mestno galerijo in kino.

Projekt temelji na arhitekturni rešitvi ateljeja Medprostor, ki je bila izbrana na natečaju leta 2009. Po projektni dokumentaciji je predvideno, da bo gradnja Centra Rotovž trajala dve leti in pol. Direktorica Dragica Turjak tako računa, da se bo knjižnica lahko na Rotovški trg vrnila čez tri leta.