Borut Pahor bi za EPK 2012 rad dal več, če bi država imela. Foto: EPA
Borut Pahor bi za EPK 2012 rad dal več, če bi država imela. Foto: EPA
Bruselj
V Bruslju je te dni Evropska prestolnica kulture pomembna tema. Potekajo namreč slovesni dogodki ob 25. obletnici te vseevropske kulturne pobude. Foto: EPA

Borut Pahor je o pripravah na Evropsko prestolnico kulture 2012 spregovoril na pobudo poslanca SLS-a Janeza Ribiča, ki je opozoril na razprave o težavah pri zagotavljanju sredstev za javno kulturno infrastrukturo. Ribič je zasledil, da naj bi država za te potrebe zagotovila 71,4 milijona evrov, vendar pa bo sredstev dejansko manj. Pahor je opozoril na nujnost nižanja sredstev zaradi krize. Zaradi te je sledilo temeljito preverjanje prioritet pri infrastrukturnih projektih in končni izračun je pokazal, da je potrebnih stroškov za približno 30 milijonov evrov. To ne pomeni umikanja državne podpore projektu.
Pahor je podaril, da je ministrstvo za kulturo svojo podporo EPK-ju izrazilo tudi s tem, da je za projekt predvidelo sredstva tudi v okviru izvajanja kohezijske politike in zato v mariborski podvig usmerilo nekatera prerazporejena in prej v drugih poljih angažirana sredstva. Tako je vlada iz kohezijskih sredstev za EPK 2012 zagotovila že več kot 20 milijonov evrov, iz integralnega proračuna pa jih je prišlo še 4,5 milijona. Poleg tega pa ne smemo pozabiti še na sredstva, ki jih država namenja produkciji programa EPK-ja. Do leta 2012 bo ministrstvo zato namenilo 10,7 milijona evrov.
Kangler o dobrem sodelovanju partnerskih mest
Ko je Pahor o EPK-ju govoril v Ljubljani, je svoj pogled na napredovanje priprav v Bruslju podal mariborski župan Franc Kangler. Kangler, ki se je v Bruslju udeležil prireditev ob 25. obletnici projekta Evropska prestolnica kulture, je izrazil mnenje, da projekt njegovega mesta in nekaterih partnerskih krajev napreduje dobro. Župan je v pogovoru s predsednikom izborne komisije za evropske prestolnice kulture Robertom Scottom in nekaterimi slovenskimi evropskimi poslanci povedal, da je sodelovanje Maribora z drugimi mesti zgledno, da pa je nekaj 'šumov' v dialogu o naložbah, ki poteka med Mariborom in vlado. Kangler upa, da bo teh 'motenj' konec že aprila, ko se bo sam v Mariboru sešel s Pahorjem.