V Centru in Galeriji P74 so razstavljena dela, povezana s slikanico Zakaj?. Ta je prevedena v 36 tujih jezikov. Foto: Center in Galerija P74
V Centru in Galeriji P74 so razstavljena dela, povezana s slikanico Zakaj?. Ta je prevedena v 36 tujih jezikov. Foto: Center in Galerija P74
Lila Prap
Lila Prap kar nekaj svojih knjig najprej izda v tujini in šele nato v Sloveniji, njen uspeh je celo bolj zaznaven izven Slovenije, kot doma. Foto: Center in Galerija P74

Podobe ljubkih živalic, ki že na daleč kričijo, da je njihova "mati" Lila Prap, je na Japonskem mogoče kupiti tako na sestavljankah in jedilnem priboru kot spodnjicah, brisačah, obeskih za ključe in še čem. Ob znamkah Disney store in Hello Kitty je tako na posebnem oddelku mogoče najti tudi izdelke, pod katere se podpisuje ilustratorka s svojim psevdonimom.
Živali, ki krasijo najrazličnejše predmete, so nastale za slikanico Zakaj? , po kateri so posneli tudi serijo risank. S slikanico, ki je prevedena v 36 tujih jezikov, pa so povezana tudi dela, ki so na ogled v galeriji P74. Razstavo, ki jo je postavila kustosinja Tanja Mastnak, bodo odprli danes ob 20.00.
Otroška ilustracija v sodobni umetnosti
Ob razstavi avtorice, ki precej svojih del izda najprej v tujini in šele nato v Sloveniji, v galeriji odpirajo tudi vprašanje, kakšna sta vloga in pomen ilustracije v slovenski kulturi, pa tudi širše - kakšno je mesto otroške ilustracije v sodobni vizualni umetnosti.
Bolj pisani javni prostori
Celjanka Lilijana Praprotnik-Zupančič se je rodila leta 1955. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za arhitekturo in gradbeništvo, od leta 1989 pa deluje kot svobodna umetnica na področju literarnega in likovnega ustvarjanja. Z ilustracijami je opremila oziroma grafično oblikovala različne tiskovine za slovenske in mednarodne humanitarne organizacije in kulturne ustanove ali jih opremila z ilustracijami. Lila Prap pa je sodelovala tudi pri projektiranju otroške bolnišnice v Wiesbadnu in pri opremi več javnih prostorov v domačem kraju.
V slovenskih otroških revijah je domišljijo in znanje najmlajših bralcev vznemirjala z ilustracijami, literarnimi prispevki in miselnimi orehi, več kot deset del za otroke pa je objavila tudi v knjižni obliki. Podpisala se je še pod nekaj otroških iger za gledališče, plesni teater in radio.
Priljubljeno otroško čtivo
Njene slikanice se na različnih izborih literarnih strokovnjakov in bralcev in v literarnih revijah v tujini uvrščajo med najbolj priljubljena otroška čtiva, tudi v tujini. Njene ilustracije pa so bile razstavljene v prestižnih galerijah doma in po svetu. Ilustratorka, ki živi in ustvarja v Šmarjeti pri Celju, je bila za svoje delo na področju karikature, literature, ilustriranja in oblikovanja večkrat nagrajena.