Režiserka Sonja Prosenc ob prejemu nagrade na festivalu na Nizozemskem. Foto: Slovenski filmski center
Režiserka Sonja Prosenc ob prejemu nagrade na festivalu na Nizozemskem. Foto: Slovenski filmski center
Razredni sovražnik je prejel že številne nagrade doma in na tujem. Foto: Slovenski filmski center
Utrinek filma Drevo, ki je presunljiv film o kruti tradiciji, ki ne odpušča. Foto: fsf.si

Bičkov prvenec je prejel glavno nagrado, poimenovano Emeric Pressburger, ki jo podeljuje devetčlanska mednarodna festivalska žirija, poleg tega pa je prejel tudi nagrado FICC, ki jo podeljuje posebna tričlanska žirija. Glavna festivalska nagrada je poimenovana po madžarsko-angleškem scenaristu, režiserju in producentu Emericu Pressburgerju, ki se je kot Imre József Pressburger rodil prav v Miskolcu na severovzhodu Madžarske.

Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

Bičkov film je bil pred dnevi izbran tudi med 50 nominirancev za evropske filmske nagrade. Finalisti bodo znani 8. novembra na Festivalu evropskega filma v Sevilli, zmagovalci pa 13. decembra na 27. podelitvi nagrad v Rigi, ki se letos kiti z naslovom Evropska prestolnica kulture.

Prva mednarodna nagrada za Drevo
Film Drevo režiserke Sonje Prosenc pa je na 16. filmskem festivalu Film by the Sea prejel nagrado žirije mladih gledalcev, ki jo je sestavljalo 25 članov iz Nizozemske in Belgije, starih med 16 in 23 let. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da je še posebej uživala v tihih trenutkih filma, ki pustijo prostor za interpretacijo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. To je prva mednarodna nagrada za Drevo, ki je na nedavnem Festivalu slovenskega filma prejelo štiri nagrade, med njimi tudi nagrado filmskih kritikov za najboljši film, svetovno premiero pa je film doživel julija na festivalu v Karlovih Varih.