Ljubica Čehovin: Zajtrk s Plečnikom Foto: DOS
Ljubica Čehovin: Zajtrk s Plečnikom Foto: DOS

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma se bo predstavilo več kot 50 razstavljavcev. Pregledna razstava društva bo tokrat drugače - bolj angažirano in neustaljeno javnosti - ponudila aktualen in jasen vpogled v trenutno problematiko stroke in družbe. Tudi v oblikovanju se seveda kaže poudarjena individualizacija, ki včasih meji na egomanični manifest.

Most od preteklosti k današnjemu času
Z razstavo želijo prikazati najboljše dosežke in rešitve na oblikovalskem področju od začetka nastanka društva do danes. Ob tem želijo spomniti na najodmevnejše zgodbe časa, ki je minil, in ob tem znova zgraditi most do danes.

"Družba je utrujena od politične nestabilnosti, gospodarstvo že leta pesti kriza. Kljub bolj pozitivnim dejavnikom in gospodarski rasti še nismo uspešni in lahkotno ustvarjalni," so zapisali v napovedi razstave.

Na ogled bodo dela postavili oblikovalci:
Ksenija Baraga, Renata Bedene, Edi Berk, Petra Bole, Pavla Bonča, Jani Bavčer, Nina Bavčer, Suna Ljubica Čehovin, Jožica Curk, Andreja Čeligoj, Jurij Dobrila, Elena Fajt, Dejan Krajnik in Lucija Jankovec, Matej Filipčič, Danijela Grgić, Maja Gspan, Lucija Jankovec, Marko Japelj, Marija Jenko, Radovan Jenko, Deidre Jovanović, Sanja Jurca Avci, Žare Kerin, Julijan Krapež, Mateja Krašovec, Mateja Kričej, Ana Logar, Evita Lukež, Jana Mršnik, Mateja Panter, Jana Pečečnik, Barbara Prinčič, Breda Pungaršek Žohar, Saba Skaberne, Peter Skalar, Judita Skalar, Janez Suhadolc, Jasna Šafar, Huberto Široka, Mateja Škofič, Jana Špendl, Vesna Štih, Anka Štular in Mojca Kocbek Vimos, Nataša Šušteršič, Mojca Turk, Polona Zupančič, Matjaž Vipotnik, Evgenija Zafirovska, Marjan Žitnik in Irena Gubanc.

Na razstavi bodo opozorili tudi na pomembne mejnike ne tako daljne preteklosti, na cvetočo ero večinoma že izginulih ali (raz)prodanih slovenskih znamk in podjetij, ki so pred osamosvojitvijo ali po njej krojile zgodbe uspeha.

"Tokrat ne bomo DOS, eno telo. Tokrat bomo posamezniki, ki smo s prizadevanjem gradili kakovostne odnose, s potrpljenjem in vztrajnostjo dokončali zahtevne projekte. Skozi najuspešnejše zgodbe in dosežke posameznikov bomo razgrnili, kdo smo," so še zapisali na društvu. Ob razstavi se bo zvrstilo tudi več okroglih miz in predavanj.

Odprtje razstave Podobe časa v Cankarjevem domu bo drevi ob 19.30, na ogled pa bo do 14. marca.

Podobe časa, razstava Društva Slovenskih oblikovalcev
Podobe časa, razstava Društva Slovenskih oblikovalcev