V palačo Šuvalova obiskovalci prihajajo predvsem zaradi znamenitih Fabergejevih velikonočnih jajc, ki sta jih zadnja ruska carja podarjala svojim ženam. Foto: EPA
V palačo Šuvalova obiskovalci prihajajo predvsem zaradi znamenitih Fabergejevih velikonočnih jajc, ki sta jih zadnja ruska carja podarjala svojim ženam. Foto: EPA
Eno najdragocenejših je jajce Kronanje z miniaturno kočijo, narejeno iz zlata. Foto: EPA
Ne čisto običajna velikonočna jajca. Foto: EPA

z draguljarsko umetnostjo in z vrhunskimi dosežki ruskih draguljarjev konec 19. in v začetku 20. stoletja."

Sankt Peterburg je bil nekoč prestolnica ruskih carjev. Po revoluciji leta 1917 je ta naziv izgubil, še vedno pa velja za rusko kulturno prestolnico. Drugo največje in najpomembnejše mesto v Rusiji slovi po veličastnih palačah, cerkvah, muzejih. Lani so v Sank Peterburgu odprli tudi sloviti muzej Fabergé, znan predvsem po dragoceni zbirki velikonočnih jajc, vrhunskih izdelkov draguljarske umetnosti Carla Fabergéja, ki so si jih ob veliki noči podarili na carskem dvoru.

Nekdanjo rusko carsko prestolnico Sankt Peterburg ne imenujejo zaman rusko okno v Evropo. Ob bregovih reke Neve in njenih kanalih so si ruski carji, grofi in bogati trgovci zgradili veličastne palače in dvorce, ki se lahko primerjajo znajlepšimi v Evropi. V eni izmed njih, palači Šuvalova, so uredili muzej, v katerem je zbranih več kot 4 tisoč dragocenih izdelkov znamenitega draguljarja ruskih carjev Carla Fabergéja. Sofija Grigorjeva, predstavnica Fabergéjevega muzeja, je pred kamero TV Slovenija povedala: "Fabergéjev muzej je kraj, kjer se je zgodovina prepletla z lepoto, z draguljarsko umetnostjo in z vrhunskimi dosežki ruskih draguljarjev konec 19. in v začetku 20. stoletja."

Dragocena darila carjev svojim ženam
Mojstri, ki so delali v Fabergéjevi draguljarski hiši, so za carski dvor in druge bogate kupce izdelovali najrazličnejše dragocene uporabne in dekorativne predmete. Čajnike, vaze, posode, škatlice za nakit in tobak. V palačo Šuvalova pa obiskovalci prihajajo predvsem zaradi znamenitih Fabergéjevih velikonočnih jajc, ki sta jih zadnja ruska carja podarila svojim ženam. V tej zasebni zbirki jih imajo 12. Carja Aleksander III. in Nikolaj II. sta v 32 letih pri Fabergéju naročila 50 velikonočnih jajc. Prvo so podarili leta 1885. "Imamo prvo velikonočno jajce, Kokoško, ki ga je Aleksander III. podaril svoji soprogi, in zadnje, ki ji ga je podaril tik pred smrtjo. To je jajce Renesansa. Po smrti Aleksandra III. je tradicijo nadaljeval njegov sin, Nikolaj II., ki je jajca daroval svoji ženi Aleksandri Fjodorovni," pojasnjuje Grigorjevna.

Zbirko devetih velikonočnih jajc dinastije Romanovih je leta 2004 od ameriškega milijarderja Malcoma Forbesa kupil eden najbogatejših Rusov, Viktor Vekselberg. Eno najdragocenejših je jajce Kronanje z miniaturno kočijo, narejeno iz zlata. "To so draguljarski izdelki, izdelani v glavnem iz srebra, zlata, briljantov, dragih in poldragih kamnov. Nekatera je bilo težje narediti, druga lažje - vsako pa je unikat, saj je povezano z nekim obdobjem, nekim dogodkom iz življenja carske družine." Pri Fabergéju so jih naredili 50. Kaj se je zgodilo z njimi? "Po revoluciji so jih prodali, podjetje Fabergé pa nacionalizirali. V zbirki imamo edino jajce , ki ga je njegova lastnica odnesla iz Rusije. To je jajce Križ svetega Jurija. Marija Fjodorovna ga je odnesla na Dansko," odgovarja sogovornica.

Zanimiv je še podatek, da je Vekselberg zbirko kupil za več kot sto milijonov dolarjev, njena vrednost pa je danes precej višja.

Fabergejeva jajca v vsem svojem sijaju
Fabergejeva jajca v vsem svojem sijaju