Stalna razstava Živeti v Celju skozi tri generacije sledi kronološkemu pregledu zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
Stalna razstava Živeti v Celju skozi tri generacije sledi kronološkemu pregledu zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
Josip Pelikan
Stekleni fotografski atelje Josipa Pelikana danes služi kot domovanje stalne muzejske postavitve, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju ter delu tega fotografa. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje

Kot poudarjajo v muzeju, bo velik poudarek namenjen vsebinsko in muzeološko inovativnim razstavnim projektom ter dinamični popularizaciji dediščine.

Stalna razstava Živeti v Celju, ki je prejela Valvasorjevo nagrado in nominacijo EMYA, je potrebna nekaterih vsebinskih in tehničnih dopolnitev ter osvežitev. S tem pristopom bo muzej sledil muzeološkim smernicam o nestalnosti stalnih razstav. Poseben poudarek bodo namenili vsebinskim dopolnitvam in tehnični izboljšavi, tudi v skladu z varovanjem razstavnega gradiva.

Ne mečte piskrov
V ospredju bo tudi umetniška interpretacija Muzejske zbirke I - občasna razstava Ne mečte piskrov stran, kjer gre za preplet dediščine in umetnosti. Kot prva v nizu interpretacij bo svojo umetniško preobleko doživela zbirka Emo posode Westen. Ta neposredno simbolizira in predstavlja dediščino industrijskega oziroma delavskega Celja, posredno pa celotnega slovenskega prostora v 20. stoletju. Umetniki bodo zbirko, njeno vsebino ter njen pomen interpretirali s tremi prostorskimi večmedijskimi postavitvami.

S tem bo na abstrakten način omogočeno podoživljanje delovnega procesa in vsakodnevne uporabe posode EMO, na nekonvencionalni medijski način pa bo projekt populariziral tako muzejsko gradivo kot sam muzej.

Fotografski 'zapisi' Josipa Pelikana
V celjskem muzeju so napovedali tudi razstavo na prostem Obrazi dediščine, ki bo dostopna vsakomur. Nadaljevali bodo predstavljanje bogate fotografske zapuščine mojstra Josipa Pelikana, predvsem skozi gostovanja, med katerimi so nekatera tudi recipročna. Novembra bodo namreč v Celju gostili Muzej Vojvodine iz Novega Sada z razstavo razglednic. Zbirko Pelikanovih fotografij nameravajo nadaljevati z odkupovanjem njegove dediščine.

Sledi druge svetovne vojne
Načrtujejo še analizo gradiva, tako ali drugače povezanega z drugo svetovno vojno - dve celotni zbirki, bogato fototeko 1941-1945, arhivsko gradivo in dokumente, predmete in literaturo, ki ga hrani kot nekdanji Muzej revolucije Celje. Zasnovali bodo javno dostopen portal o drugi svetovni vojni na Celjskem ter evropsko primerljiv okvir za dostopanje do virov in gradiv o drugi vojni na Slovenskem.