Lydon je po poročanju BBC-ja dejal, da je bil sporazum, sklenjen leta 1998, "past oz. zapor", saj je podoben "suženjskemu delu". Na sodišču je v sredo tudi dejal, da se ne spomni, da bi dokument kadar koli podpisal.

Sex Pistols so ustanovili v Londonu leta 1975 in tako postali odgovorni za začetek punkovskega gibanja v Veliki Britaniji. Skupino so prvotno sestavljali Johnny Rotten, Steve Jones, bobnar Paul Cook in basist Glen Matlock, ki ga je na začetku leta 1977 nadomestil Sid Vicious. Foto: Reuters
Sex Pistols so ustanovili v Londonu leta 1975 in tako postali odgovorni za začetek punkovskega gibanja v Veliki Britaniji. Skupino so prvotno sestavljali Johnny Rotten, Steve Jones, bobnar Paul Cook in basist Glen Matlock, ki ga je na začetku leta 1977 nadomestil Sid Vicious. Foto: Reuters

Nekdanji bobnar Paul Cook in kitarist Steve Jones Lydona tožita, s čimer želita doseči, da se s sodnim odlokom dovoli uporaba njihovih pesmi. Trdita, da imajo podpisan dogovor, po katerem odločitve v zvezi z dovoljenji uporabe skupine Sex Pistols lahko določajo na podlagi "pravila večine".

Po avtobiografiji Steva Jonesa iz leta 2016 Lonely Boy
Šestdelna serija, ki nastaja pod režijsko taktirko britanskega režiserja Dannyja Boyla, je naslovljena po avtobiografiji Steva Jonesa iz leta 2016 Lonely Boy. Začeli so jo snemati marca. Lydonov odvetnik trdi, da serija prikazuje frontmana v "sovražni in nenaklonjeni luči". Rotten je za portal foreigner.fi že januarja dejal, da se boji, da bo serija, ki jo snema oskarjevski režiser, "poskušala uničiti ugled" zapuščine skupine in zato bi jo morali obravnavati kot "nič manj kot strup".

Sorodna novica Johnny Rotten: Miniserija o Sex Pistols je nevarna in nespoštljiva

Posestvo Sid Vicious je odobrilo, da se glasba Sex Pistols uporabi v seriji, prav tako je uporabo dovolil basist Glen Matlock, ki ga je Vicious zamenjal v skupini leta 1977.

"To je moja zgodovina"
"Zelo me skrbi za to skupino in njen ugled in nikoli ne bom dovolil, da
bi se zgodilo kaj, kar bi ji lahko škodilo," je Lydon med drugim dejal na sodišču. "Ne morete dovoliti, da nam zgodovino piše popoln neznanec, ki se zanjo ne zanima. To je moje življenje. To je moja zgodovina. Teh pesmi nisem napisal zato, da se oddajajo neumnostim."

Dejal je tudi, da dogovor ni bil v uporabi od podpisa leta 1998 in da so "vse odločitve" o uporabi glasbe in slik Sex Pistols vedno temeljile na "soglasnem" dogovoru. "Ne razumem, kako lahko Steve in Paul menita, da imata pravico vztrajati, da storim nekaj, s čimer se ne strinjam," je nadaljeval.

Cook je na sodišču dejal, da je Lydon "lahko težaven in da ima vedno rad nadzor".
Dodal je, da še nikoli ni uporabljal tega podpisanega dogovora, ker "je mislil, da se bo odnos z Johnom poslabšal, če ga bodo uporabili".

Sorodna novica Anarhija v televizijskem formatu: prihaja serija o skupini Sex Pistols

"Mogoče sva bila s Stevom v preteklosti preveč prijazna do Johna, ko smo poskušali ohraniti dobre odnose, in bi morala biti ostrejša," je dejal. "Nezadovoljen sem, da se tako vede pri pomembnem Stevovem osebnem projektu, še posebej zato, ker smo drugi vedno podpirali njegove osebne projekte."

"V kot kot podgano"
V intervjuju za Sunday Times je Lyndon aprila dejal, da je bil scenarij za televizijsko serijo napisan brez njegovega soglasja, prav tako so izbrali igralca, ki ga upodablja, brez soglasja, ter ga postavili "v kot kot podgano". Trdi, da ga Boyle ni poskušal poiskati v zvezi s projektom, kar je oskarjevski režiser izpodbijal.

Njega bo igral Anson Boon, ob njem pa bodo nastopili še Louis Partridge, Maisie Williams, Iris Law in Talulah Riley. Lydona je predtem na platnu upodobil Andrew Schofield v filmu Sid in Nancy iz leta 1986, v filmu pa ni bilo nobene pesmi Sex Pistols. Pevec je film Alexa Coxa v svoji avtobiografiji označil za "nesmisel" in "najnižjo obliko življenja" in ga obtožil idealiziranja odvisnosti od heroina, poroča BBC.