Zadnja leta igralkinega življenja so zaznamovali zasebne težave, bolezni in boj z odvisnostjo od mamil. Foto:
Zadnja leta igralkinega življenja so zaznamovali zasebne težave, bolezni in boj z odvisnostjo od mamil. Foto:
Marilyn Monroe
Okoliščine smrti Marilyn Monroe še danes niso v celoti pojasnjene, in čeprav velja splošno prepričanje, da je naredila samomor, nekateri še vedno verjamejo v teorije zarote ... Foto: EPA
Andy Warhol: Marilyn Monroe
Marilyn Monroe, ena največjih filmskih zvezdnic vseh časov, velja tudi za eno najbolj prepoznavnih popkulturnih ikon, ki jo še danes pogosto posnemajo in upodabljajo.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe je pokopana v losangeleškem Westwood Memorial Parku. Ob njenem grobu si je prostor rezerviral Hugh Hefner.

Smrti velikih zvezdniških imen pogosto spremljajo najrazličnejše teorije zarote in pojasnjevanje okoliščin njihove smrti. Nič drugače ni pri nedavno umrlem kralju popa, kjer je sum padel na njegovega zdravnika, in nič drugače ni bilo pri svetlolasi hollywoodski lepotici.

Pravzaprav se številne teorije o tem, zakaj je morala Marilyn Monroe umreti na vrhuncu svoje slave, še danes niso zadovoljile z uradno razlago vzroka smrti zaradi zastrupitve z uspavali in možnostjo storitve samomora.

Truplo 36-letne igralke sta našla zdravnika v zgodnjih jutranjih urah, potem ko ju je na njen dom v Los Angeles priklicala zaskrbljena gospodinja. Potem ko sta vdrla v zvezdničino stanovanje, sta jo našla golo v postelji, ob njej pa prazno stekleničko uspavalnih tablet nembutal.

Kljub uradnemu zapisu v policijsko poročilo, da je pokojna domnevno storila samomor, je nekaj posameznikov, med temi tudi Jack Clemmons, prvi policist, ki je prišel na prizorišče smrti, izrazilo mnenje, da je bila zvezdnica umorjena - in nikoli ni sledila obtožba. Govorice o tem so se kaj hitro razširile v knjige in dokumentarne filme.

Prve objave teorij in iskanje novih dokazov
Leta 1973 je razglabljanje o okoliščinah, ki so pripeljale do smrti Marilyn Monroe, prineslo slavo avtorju Normanu Mailerju. Ta je v svoji knjigi namignil, da je bila igralka umorjena, kar so prikrili z nenamernim zaužitjem prevelike količine uspavalnih tablet.

A v Mailerjevem delu se je pokazala cela vrsta lukenj. Avtor ni opravil nobenega intervjuja z osebami, ki so imele stik z Monroejevo, prav tako pa se ni pogovarjal niti s policijo niti z mrliškim oglednikom. V slavnem Tv-intervjuju avgusta istega leta je na vprašanje, zakaj ni stopil v stik z igralkino gospodinjo Eunice Murray, Mailer odgovoril, da je ta mrtva. A 12 let pozneje je BBC-jev dokumentarec The Last Days of Marilyn Monroe (Zadnji dnevi Marilyn Monroe) pokazal, da je Murray še kako živa.

Prikrivanje zdravniške napake
Teorije zarote, ki namigujejo, da je za njeno smrt odgovorna mafija, CIA ali celo John oziroma Robert Kennedy, se niso polegle niti v zadnjih letih. Rachael Bell se je v krajši biografiji oprla na zadnje delo Donalda Spota in razvila teorijo, da so sumljive okoliščine Marilynine smrti le prikrivanje zdravniške napake, ki se je zgodila zaradi neusklajenosti psihiatra in zdravnika pri predpisovanju receptov.

Marilyn Monroe - grožnja nacionalni varnosti
Leta 2006 so v CBS-ovi oddaji 48 Hours naprej razvili teorijo o povezavi Monroine smrti z njenim razmerjem z Johnom F. Kennedyjem. Zadnji dokumenti, ki jih je o primeru objavil FBI, so razkrili, da so Monroejevo takrat obravnavali kot grožnjo varnosti. Marca leta 1962 je zvezdnica odpotovala na počitnice v Mehiko, kjer se je družila z Američani, ki niso skrivali svojega navdušenja nad komunistično ideologijo. FBI je tako o Monroevi odprl dosje, in kot je izjavil novinar Anthony Summers, je bila zvezdnica daleč od trapaste blondinke, kakršno si jo je predstavljala javnost. Predstavil je podobo Monroeve kot strastne spremljevalke političnega dogajanja, ki se je s predsednikom Kennedyjem pogovarjala o jedrskih poskusih le tri mesece pred začetkom kubanske jedrske krize.

Marilyn Monroe so pokopali v Westwood Memorial Parku v Los Angelesu. Mesec dni pred svojo smrtjo se je svetlolaska videvala s svojim nekdanjim možem Joejem DiMaggiom, s katerim sta sklenila, da se avgusta znova poročita. Igralec bejzbola je nato še naslednjih dvajset let vsak teden redno pošiljal rože na grob ene najbolj priljubljenih hollywoodskih zvezdnic.