Slovenski filmski center je doslej za leto 2021 od ministrstva za kulturo prejel odločbo v skupni vrednosti 3.503.119,66 evra. Foto: EPA
Slovenski filmski center je doslej za leto 2021 od ministrstva za kulturo prejel odločbo v skupni vrednosti 3.503.119,66 evra. Foto: EPA

Čakajo še na odločbo za preostanek 2,9 milijona evrov obljubljenih sredstev do predvidenega letnega proračuna 6,4 milijona evrov.

Na SFC-ju so pojasnili, da je bilo iz izhodišč, ki so jih od ministrstva za kulturo prejeli novembra lani ob pozivu k pripravi predloga programa za delovanje Javne agencije za film za leto 2021, razvidno, da bo SFC razpolagal s 6,4 milijona evra. Na SFC-ju pričakujejo še odločbo za preostanek sredstev, to je nekaj manj kot 2,9 milijona evrov, ki bodo med drugim omogočila objavo rednih letnih razpisov.

Sorodna novica Na zadnji dan leta je Slovenski filmski center dobil sredstva iz proračuna

Kritje projektov le za nazaj

Prav objava teh razpisov je izredno pomembna za ustvarjalce, da lahko vnaprej načrtujejo svoje projekte, še posebej po preteklem letu izostankov v financiranju slovenskega filma. Po več pozivih filmarjev vladi je namreč SFC šele na zadnji dan leta 2020 prejel nakazilo iz proračuna v vrednosti 1,95 milijona evrov za plačilo obveznosti do filmskih producentov. Gre za kritje projektov za nazaj, SFC pa sicer ob začetku vsakega leta prejme odločbe za delovanje v tekočem letu.

Na SFC-ju so zapisali, da so doslej za leto 2021 od ministrstva za kulturo prejeli odločbi v skupni vrednosti 3.503.119,66 evra.

"Od tega je nekaj več kot 800.000 za programske aktivnosti in delovanje SFC-ja, okoli 2,7 milijona evrov pa za transferne stroške – gre za sredstva za nadaljevanje financiranja projektov, ki smo jih v preteklosti delno že financirali in so bili že uvrščeni v Nacionalni razvojni program (NRP)," so pojasnili.

SFC opozarja, da še ni prejel vseh sredstev

Sicer je SFC v letu 2020 počrpal 85,49 odstotka razpoložljivih sredstev za filmske transferje. Za preostanek sredstev, tj. skoraj 729.400 evrov, ki ga zaradi zapletov z uvrščanjem filmov v NRP ni bilo mogoče počrpati, pa so že ob koncu lanskega leta izrazili pričakovanje, da bodo dodatno razpoložljiva v 2021, saj so zahtevki producentov v tej vrednosti ostali neplačani, te obveznosti pa so se prenesle v letošnje leto.

Na vprašanje, kako se sporazumevajo z ministrstvom oziroma vlado glede tega, da še nimajo vseh sredstev za delo v 2021, pa na SFC-ju odgovarjajo, da ministrstvo za kulturo redno seznanjajo z zagatami, v katerih so se znašli zaradi nepotrebnih birokratskih zapletov.

Sorodna novica Skupina evroposlancev poziva k sprostitvi financiranja slovenskega filma

"Še naprej ostajamo pri stališču, da je umeščanje filmskih projektov v NRP za filmsko področje neustrezno, in ministrstvu smo predlagali, da se to smiselno odpravi, saj sredstva, ki jih država vlaga v filmske projekte, po veljavni zakonodaji ne predstavljajo investicije, temveč državno pomoč tistim, ki filme ustvarjajo," so dodali.

V načrtu devet celovečernih filmov

Opozarjajo še, da bo celovečernih filmov, ki bodo dokončani v letošnjem letu, predvidoma devet, med katerimi so novi filmi Nekoč so bili ljudje Gorana Vojnovića, Orkester Matevža Luzarja, Dedek gre na jug Vincija Vogua Anžlovarja in Zastoj Vinka Möderndorferja ter prvenci režiserk Rahele Jagrič Pirc in Tijane Zinajić ter režiserja Dominika Menceja.

Obeta se tudi šest celovečernih dokumentarcev: Odpotovanje in Telo v režiji Petre Seliškar, Odpuščanje režiserke Marije Zidar, Afganistanke na smučeh, ki ga podpisuje Haidy Kancler, Skozi moje oči v režiji Igorja Vrtačnika in Duhovnica v režiji Maje Prettnar.