John Ford je med letoma 1917 in 1928 posnel več kot 60 črno-belih filmov, vendar se jih je do danes ohranilo manj kot ducat. Foto:
John Ford je med letoma 1917 in 1928 posnel več kot 60 črno-belih filmov, vendar se jih je do danes ohranilo manj kot ducat. Foto:
Poštna kočija (John Ford, 1939)
John Ford je leta 1939 oskarja za režijo dobil za film Poštna kočija, za svoj prvi vestern po obdobju ustvarjanja v nemem filmu, v katerem je že pokazal zanimanje za ta žanr.

John Ford, štirikratni dobitnik oskarja za režijo, se je v dobrega režiserja kalil z verižnim snemanjem nemih filmov. Med letoma 1917 in 1928 jih je posnel več kot 60, vendar pa se jih je do danes ohranilo manj kot ducat. No, zdaj je eden več, saj so na Novi Zelandiji v skladišču nacionalnega filmskega arhiva med 75 starimi filmi odkrili tudi kolut Fordove neme komedije Upstream, romance o ljubezni med nadobudnim mladim igralcem in dekletom iz skupine metalcev nožev. Morda se je sicer ohranilo še več filmov, vendar pa na več svojih prvih filmih Ford kot režiser ni podpisan in tako med drugim danes tudi ni znano, kateri je bil njegov povsem prvi film. Zato pa se ve, da je bil Fordov prvi nemi celovečerec vestern Straight Shooting iz leta 1917.
Nazaj na Divji zahod
To nam tudi pove, da je že v času nemega filma Forda pritegnil vestern in v veliko veselje mu je bilo tudi snemanje tako imenovanih 'mejnih' filmov (Frontier pictures), ki so govorili o osvajanju neznanega Divjega zahoda. Vendar je v dvajsetih zanimanje za vestern pojenjalo in šele v eri zvočnega filma in predvsem z legendarno Poštno kočijo (Stagecoach, 1939) je John Ford postal skoraj sinonim za dober vestern. V filmu je že igral tudi John Wayne, eden stalnih članov Fordovega 'stalnega' ansambla, v katerem so med drugim mesto dobili tudi Henry Fonda, Maureen O'Hara in James Stewart.
In z Waynom je John Ford tudi sklenil svoje 'oskarjevsko obdobje'. Leta 1952 je namreč še četrtič prejel režijskega oskarja, in sicer za film Tihi mož (The Quiet Man), film o Američanu irskega rodu, ki se vrne v domovino svojih staršev, da bi prevzel družinsko kmetijo. Ford je oskarja prejel še za film Sadovi jeze (The Grapes of Wrath) in za dokumentarec The Battle of Midway (Bitka za Midway).