Portreta merita 19.9 x 16.5 centimetrov. Foto: EPA
Portreta merita 19.9 x 16.5 centimetrov. Foto: EPA

Portreta starejšega premožnega para Jana Willemsz van der Pluyma in njegove žene Jaapgen Carels so prodali na dražbi londonske hiše Christie's. Pred dražbo so se nadejali, da iztržijo nekje do osem milijonov funtov, sliki iz leta 1635 pa so na koncu prodali za 11,2 milijona funtov 12,9 milijona evrov.

Sorodna novica Kurator Rembrandtove razstave v Ljubljani: "Grafike si oglejte od blizu, odprl se vam bo nov svet"

Prednik dozdajšnjih lastnikov je leta 1824 sliki prav tako kupil na dražbi pri Christie's. Dražba jih je navajala kot Rembrandtovi deli, in od takrat sta ostali v isti zbirki. Zatem sta, kot se je izrazil Henry Pettifer, zadolžen za stare mojstre pri dražbeni hiši, dve stoletji "mirno ležali" pri lastnikih. Pettiferja je ob prvem pogledu na sliki vzelo sapo. "Resnično sem bil osupel, ko sem odkril, da sliki nista bili raziskani in obravnavani v nobeni literaturi o Rembrandtu v zadnjih 200 letih."

Po njunem "odkritju" se je začelo forenzično preverjanje, ali gre za prava Rembrandtova portreta. To so nato dokazali tudi z znanstveno analizo, ki so jo opravili strokovnjaki za umetnost iz amsterdamskega muzeja Rijksmuseum.

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil 15. julija 1606 v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil s Saskio van Uylenburg, ki pa je umrla leta 1642, kar je umetnika zelo zaznamovalo. Strastno zbiranje raritet ga je pahnilo v finančne težave. Da je izplačal dolžnike, je bil primoran prodati hišo in svojo obsežno zbirko.

Zapustil je ogromen opus okrog 700 slik, 300 jedkanic in 1800 risb. Upodabljal je svetopisemske in mitske motive, posvečal pa se je tudi portretom, avtoportretom, žanrskim prizorom, tihožitju in alegorijam.

Rembrandt je upodobil starejši premožen par: Jana Willemsz van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels oz. prijatelja, ki sta prihajala iz njegovega rojstnega kraja. Foto: EPA
Rembrandt je upodobil starejši premožen par: Jana Willemsz van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels oz. prijatelja, ki sta prihajala iz njegovega rojstnega kraja. Foto: EPA

Dela tega ključnega predstavnika nizozemskega slikarstva 17. stoletja so trenutno na ogled v Narodni galeriji v Ljubljani – do konca meseca je tam mogoče ujeti Rembrandtove grafike, ki jih sicer hranijo v zbirki Muzeja Rembrandtova hiša.