Rodin je pred smrtjo svoja dela in lastnino zapustil državi. Foto: Reuters
Rodin je pred smrtjo svoja dela in lastnino zapustil državi. Foto: Reuters

Rodinov muzej, ki stoji sredi razkošnega vrta, ostaja še naprej zaprt, a obiskovalci se bodo lahko po dobrih dveh mesecih znova sprehajali v zunanjem delu muzeja, torej vrtu, kjer stojijo številni kipi slovitega kiparja in ki gleda na sosednji muzej Les Invalides.

Med številnimi deli v čudoviti naravni kulisi si lahko obiskovalci ogledajo tudi slovitega Misleca iz brona in Orfeja.

Počasi se prebujajo tudi prve rože, kar vrt predstavlja v še lepši luči. "Prekrasno je," je ponovno odprtje pospremil Matthew Cordell, Američan, ki živi v Parizu. "(Bilo) je težko zaprtje. Za življenje v Parizu sva se odločila, ker obožujeva muzeje, tako da je res krasno, da lahko gremo ven in vidimo malo umetnosti."

Sorodna novica Foto: Rodinov muzej po treh letih v polnem sijaju

V vrtove bodo v prihodnjih tednih gotovo zašli tudi številni, ki bi sicer raje uživali v kakšni drugi obliki umetnosti, a so domala vse kulturne ustanove zaprte, zato je treba izkoristiti vsako možnost, poroča AP. "Da se vrnemo h kulturi, je izjemno pomembno, čeprav sam nisem oboževalec Rodina," je dejal Parižan Philippe Boirel. Za sprehod po vrtovih je treba odšteti šest evrov.

Rodinov muzej, kjer je umetnik ustvaril nekatera svoja najslavnejša dela, so leta 2015 začeli obsežno prenavljati. Po obnovitvenih delih, ki so trajala tri leta in stala okrog 16 milijonov evrov, so muzej leta 2018 znova odprli. Takrat so za javnost na ogled odprli tudi nekatera restavrirana dela iz arhiva in kipe, ki jih je Rodin hranil samo zase.