Iz Etiopije so britanski vojaki po zmagi nad cesarjem Tevodrosom odnesli mnogo zgodovinskih artefaktov, Velika Britanija jih je vrnila le peščico. Foto:
Iz Etiopije so britanski vojaki po zmagi nad cesarjem Tevodrosom odnesli mnogo zgodovinskih artefaktov, Velika Britanija jih je vrnila le peščico. Foto:
Obelisk iz Aksuma
Leta 2005 je Italija Etiopiji vrnila obelisk iz stare prestolnice Aksum. No, po uradni vrnitvi je trajalo še nekaj let, da so obelisk rtudi dejansko prepeljali v Etiopijo, vendar pa je bila vrnitev velika simbolna zmaga za Etiopijo. Foto: EPA

Etiopski cesar Menelik II. je bil pravzaprav eden najmogočnejših vladarjev konca 19. stoletja. Pod njegovo vladavino (1889-1913) se je Etiopija ozemeljsko širila in preobražala v sodobno državo, mednarodno slavo pa si je zagotovil z zmago v prvi italijansko-etiopski vojni (1895-1896), iz katere je Etiopija ušla kot edina afriška država, ki se je z vojaško silo ubranila kolonialnega jarma. Cesar Menelik II. je tudi v religiji vztrajal pri etiopski tradiciji oziroma je bil vernik etiopske ortodoksne cerkve, ki pripada koptski cerkveni liniji. Tako za enega najdragocenejših predmetov iz Menelukove zapuščine velja njegov molitvenik.
Gre za staro knjigo psalmov, napisano v liturgičnem jeziku Geez in s podobami svetnikov v svetlih in živahnih barvah. Ta molitvenik je pred nekaj desetletjih izginil, nedavno pa je nanj naletel ameriški znanstvenik Steve Delamarter. Molitvenik je bil že nekaj let del zbirke Gerlada Weinerja, največjega zbiratelja etiopskih starin v Severni Ameriki. Ko so Weinerja obvestili, da gre za ukradeni predmet, ki pripada Etiopiji, je privolil v to, da proti plačilu odškodnine sporne predmete vrne Etiopiji. Weinerjeva kolekcija sicer ni edini 'skrivni depo' etiopskih starin. Predstavniki etiopskih oblasti menijo, da je v rokah zbirateljev in v muzejskih skladiščih v zahodnih državah na tisoče predmetov iz etiopske kulturne dediščine.
Veliko ropanje po zmagi nad cesarjem Tevodrosom
Najbolj znana kraja etiopske kulturne dediščine je sicer natančno zapisana v zgodovinskih dokumentih. Leta 1868 so britanski vojaki po zmagi nad etiopskim cesarjem Tevodrosom ukradli krono iz 18-karatnega zlata ter več kot 500 starinskih rokopisov in slik, nato pa so še po cesarjevem samomoru njegovega sina odpeljali v Veliko Britanijo, kjer je 11 let pozneje umrl. Do zdaj je bila Etiopiji vrnjena le peščica artefaktov, vendar pa je Etiopija veliko simbolno zmago kljub vsemu že dosegla, ko so ji leta 2005 vrnili znameniti obelisk Aksum. Gre za 150 ton težki obelisk, ki so ga v Rim odpeljali fašisti, zdaj pa spet stoji na svojem starem mestu v mestu Aksum, prestolnici legendarnega kraljestva z istim imenom, ki je vrhunec razcveta doseglo okoli prvega stoletja pred našim štetjem.