29. april je za mednarodni dan plesa razglasil mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco. Tako vsako leto na ta dan svet obkroži poslanica ene od znanih osebnosti s področja plesa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nemški baletni prvak Friedemann Vogel (1979) je v letošnji poslanici zapisal, da se "vse začne z gibom – z instinktom, ki ga imamo vsi – in ples je gib, izpopolnjen za sporazumevanje. Brezhibna tehnika je pomembna in impresivna, a nazadnje je pomembno le to, kar plesalec z gibom izrazi."

Avtor letošnje mednarodne poslanice Friedemann Vogel s soplesalko Eleonoro Abbagnato. Foto: EPA
Avtor letošnje mednarodne poslanice Friedemann Vogel s soplesalko Eleonoro Abbagnato. Foto: EPA

Kolektivni izziv za plesno skupnost
Po Voglovih besedah so plesalci nenehno v gibanju, v stremljenju k ustvarjanju nepozabnih trenutkov. "Ne glede na plesno zvrst je to tisto, za kar si prizadeva sleherni plesalec. Tako so se zdaj, ko nam na vsem lepem ni več dovoljeno nastopati, ko so gledališča zaprta in festivali odpovedani, naši svetovi ustavili. Ni telesnih stikov. Ni predstav. Ni občinstva. V novejši zgodovini se še ni zgodilo, da bi bila plesna skupnost kolektivno postavljena pred izziv, da ostane motivirana in da najde svoj raison d'etre," je zapisal.

"Toda ravno zdaj, ko nam je bilo vzeto nekaj dragocenega, se resnično zavedamo, kako potrebno je to, kar počnemo, in kako zelo pomemben je ples za družbo na splošno. Plesalce nas pogosto občudujejo zaradi naših telesnih zmožnosti, a naša duševna moč je še večja. Verjamem, da nam bo edinstvena kombinacija telesne in duševne agilnosti pomagala, da bomo zmogli in se prerodili, da bomo še naprej plesali in navdihovali," je Vogel sklenil svojo mednarodno poslanico.

Balerina Nina Noč. Foto: Radio Maribor/Darja Štravs Tisu
Balerina Nina Noč. Foto: Radio Maribor/Darja Štravs Tisu

Ples je terapija za vse
Baletna solistka Baleta SNG-ja Opera in balet Ljubljana Nina Noč (1994) pa je v slovenski poslanici opomnila, da je ples umetnost, ki so jo poznala že primitivna ljudstva in se z njo izražala, zahvaljevala, prosila. "Je komunikacija brez meja in razumljiva vsem brez slovarja. Je najbolj pristno izražanje človekovega čustvovanja, pojmovanja, razpoloženja. Je veselje, je žalost, je hvaležnost, je jeza, je obup ..." je zapisala.

"In kaj je sploh lahko še bolj čarobnega, kot to, da s plesom izrazimo sebe in pri tem ne uporabimo niti ene besede," se v poslanici sprašuje plesalka. Ples je po njenih besedah del vsakega izmed nas. Zagotovo terapija za vse. "Plešite, ko ste veseli, plešite, ko ste jezni. Plešite vsak dan in vedno. Ples ostaja med nami živ in prav nič na tem svetu nam ne more vzeti te vrhunske umetnosti," je baletna solistka sklenila slovensko poslanico.

Rok Vevar

Življenje med dotikom in grozljivo razdaljo
Svojo poslanico pa so ob tem dnevu razposlali tudi iz Društva za sodobni ples, krovne organizacije za sodobni ples v Sloveniji. Njen avtor, sicer publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa Rok Vevar (1973) je v svojem zapisu opomnil, da se je med telesi na odru in gledalcem v zadnjem letu "naselila grozljiva razdalja", v katero je "z zloveščim plenilskim apetitom planila tudi nezadržna totalitarna biopolitična moč".

"Za njeno imunitarno diktaturo nič ni tako nevarno kot dotik," je zapisal Vevar. Po njegovi oceni "v našem času še nikoli nismo imeli tako razvidne priložnosti zaznati zveze med perfidnim apetitom politike, da upravlja z našimi telesi, razdaljami in dotiki, kot prav v zadnjem letu. (...) Zlovešča politična koreografija je postala del našega vsakdana. Še nikoli doslej zato naši javni protesti niso bili tako telesni, plesni in koreografski, še nikoli doslej se niso s takim žarom ukvarjali z razdaljami in bližinami ter se tako intenzivno pretvarjali v oblike dotikov," je med drugim še zapisal Vevar.

Sorodna novica "Danes ni v krizi kultura, temveč odnos države in družbe": Bo nagrado državljan Evrope prejel Clug?

Clug, avtor prve slovenske poslanice
Iz Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), ki je bilo ustanovljeno kmalu po drugi svetovni vojni, so sporočili, da je namen praznovanja in vsakoletne poslanice povezati vse zvrsti plesa, da bi častili to obliko umetnosti in vedno znova odkrivali njeno univerzalnost, da bi premagali politične, kulturne in etnične ovire ter povezali ljudi skozi mir in prijateljstvo v jeziku, ki mu pravimo ples.

DBUS je z objavljanjem slovenskih plesnih poslanic ob mednarodnem dnevu plesa začel leta 2009, kot prvi pa jo je napisal koreograf, baletni plesalec in umetniški direktor Baleta SNG-ja Maribor Edward Clug (1973).

Henrik Neubauer

Slovenski avtor prve mednarodne poslanice
Prvo mednarodno poslanico je ob razglasitvi mednarodnega dneva plesa v letu 1982 dejansko napisal slovenski baletni umetnik Henrik Neubauer (1929). Njegovo takratno sporočilo, ki je obkrožilo svet, si lahko v angleškem jeziku preberete na tej povezavi.